Soman Chainani: Szörnyek ​és Szépek

by - november 04, 2023

Több bejegyzésemben is említettem már, mennyire támogatom azt, hogy felnőttként is olvassunk meséket. Sőt, az a tapasztalatom, hogy egyre több olyan mesegyűjtemény jelenik meg, melyek sokkal inkább a felnőtt korosztályt célozzák. Soman Chainani kötetével kapcsolatban kétségünk sem lehet, hogy ez éppen ebbe a kategóriába tartozik. Lássuk hát, miért!


A Jók és Rosszak Iskolája-sorozat szerzője, Soman Chainani ezúttal olyan novelláskötetet hozott el nekünk, melyben klasszikus mesék átiratait olvashatjuk. A Szörnyek és Szépek gyűjteménye a borzongatás jegyében készült el, vagyis a jól ismert történetek szándékosan sötétebb, kegyetlenebb hangvételt kaptak az alkotótól. A kötetben találkozhatunk fekete Hófehérkével, akin keresztül a rasszizmus borzalmait tapasztalhatjuk meg, vagy éppen Csipkerózsika-herceggel, akiből démon falatozik éjszakánként. A mesékre felettébb könnyű ráismerni, mégis teljesen más megvilágításban (vagyis megsötétítésben) tárulnak elénk.

Bár a Szörnyek és Szépek mindent megtesz azért, hogy félelmetes, borzongató benyomást keltsen, valójában meg sem közelíti a horror műfaját. Igaz, ami igaz, a kötet tele van erőszakos, véres jelenetekkel, és egy-egy komolyabb témát is érint, mint a rasszizmus vagy bántalmazás, de egy felnőtt ingerküszöbét ezek (sajnos) nem lépik át. Arról nem is beszélve, hogy az eredeti történetek sem hanyagolják a durvaságot (lásd tövisbokor a Csipkerózsikában, nagymamákat felfaló farkasok, levágott lábujjak a Hamupipőkében). Én a magam részéről még el is bírtam volna több borzongást – pedig erősen kerülöm a horror műfaját.

Soman Chainanitól nem olvastam még, és nem is foglalkoztatnak különösebben a regényei, de az írásstílusa összességében magával ragadott. A szövegekben törekszik a drámaiságra, és igaz, előfordult, hogy emiatt nem is értettem meg teljesen a mondanivalóját, de általánosságban a fogalmazásmódja tetszik. Viszont elő-előfordult olyan furcsaság is, amelyről gyanítom, hogy inkább a fordítás tehet.

"– Van fogalmad arról, hány lány akar a feleségem lenni? – mordul fel a herceg.
– Úgy tűnik, nagyon olcsón adják magukat – jegyzi meg Rapunzel."

A kedvenc történetem egyértelműen a Pán Péter átdolgozása lett. Ebben a rövid novellában Wendy narrál nekünk (a végén kiderül, hogy a szöveget levélnek szánja), és azt meséli el, mi történt vele a Pán Péter ismert cselekménye után. Eszerint Péter még évekig járt hozzá folyamatosan, hogy a tavasz beköszöntével magával vigye Sohaországba egy hétre, folytatni a kalandozást. Csakhogy Wendy előbb-utóbb belelép a tinédzserkorba, melyet Péter képtelen feldolgozni, ezért magára hagyja az álmok földjén. A lány azonban találkozik valaki mással – egy fiúval, aki tényleg értékeli őt, és nem a saját, önző céljaira használja. Ez a Pán Péter-verzió rendkívül érzelmes történet lett az igaz, de szenvedős szerelemről, amely sohasem teljesülhet be. Meg is könnyeztem, annyira fájdalmas és szép volt – pedig az eredeti történetet egyébként nem kedvelem különösen.

Végül lehetetlen szó nélkül elmenni amellett, mennyire minőségi a kötet kivitelezése – nem csak belül, de kívül is. Masszív, keménykötetes verzióban jelent meg az eredeti, látványos borítóval. A belsejében gazdagon illusztrált, egész oldalakat elfoglaló és kisebb képek is vannak közöttük, mind színes, mind fekete-fehér verzióban. A kedvencem az a sötét kép, amely az árnyakból előbukkanó két szemet ábrázol. Mindezt pedig csak még magasabb szintre emeli a minőségi papír.


Az összes mese, amelynek szerepel átirata a regényben: Piroska és a farkas, Hófehérke, Csipkerózsika, Rapunzel, Babszem Jankó, Jancsi és Juliska, Szépség és a Szörnyeteg, Kékszakáll, Hamupipőke, A kis hableány, Rumpelstiltskin, Pán Péter.

Összességében a Szörnyek és Szépek tökéletes választás azok számára, akik nem kedvelik a horrort, mégis szeretnének borzongató hangulatba kerülni Halloween környékén. Tisztában vagyok vele, hogy furcsa ezt állítani egy rémségesnek szánt olvasmányról, de mint minden mesekönyv, ez is melengeti a lelket – a maga módján, természetesen. Voltak ugyan apróbb tökéletlenségei, de az, amit adott számomra, mindent elfeledtetett velem. Őszinte boldogsággal tölt el, hogy a könyvtáramat erősítheti ez a kötet, hiszen minden ilyen minőségi darab csak emeli a fényét.


5 / 5 csillag

Kiadás: Menő Könyvek (2023)
Oldalszám: 336
Eredeti cím: Beasts and Beauty (2021)
Fordította: Bozai Ágota
Műfaj: fantasy, ifjúsági, novella

Azt hiszed, hogy ismered a régi meséket? Tévedsz. Semmit sem tudsz róluk.

A Jók és Rosszak Iskolája című népszerű sorozat szerzője, Soman Chainani ezúttal tizenkét klasszikus mesét írt át, úgy, hogy azok a mai fiatalokat is megszólítsák. A különleges hangulatú történetek mintha lelkünk legbelső zugait is ismernék, mintha közvetlenül rólunk és hozzánk szólnának…
A borzongató történetek lázadó főhőseit rejtélyes, varázslatos világ veszi körül. Mindegyikük azért küzd, hogy feltárja a szívében rejtőző igazságot, amely az élet titkát rejti… na meg a halálét.

A herceg, akit minden este meglátogat valaki…
A szépséges lány, aki úgy küzd, mint egy szörnyeteg…
A fiú, aki elhatározza, hogy nem lesz áldozat…
A boldogsághoz vezető ösvény, amely eltűnik… és később újra előbukkan.

Lapozz tovább, ha mersz…

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


A Jók és Rosszak Iskolája szerzője, Soman Chainani ismét a fantázia világába kalauzol el bennünket. Ezúttal ismert, klasszikus mesék átiratait olvashatjuk tőle, melyek a borzongatás jegyében íródtak. A horror műfaját kevésbé szeretőknek, de Halloween idején rémségekre vágyóknak ajánljuk. És ne feledjétek, ha velünk tartotok a turné során, lehetőségetek van szert tenni egy példányra a könyvből!

Nyereményjáték

Játékunkban a könyvből hozunk rövid idézeteket – minden meséből csak egyet. A feladatotok, hogy kitaláljátok, az idézetek mely ismert, klasszikus mese átiratából származhatnak (pl. Hófehérke, Rumpelstiltskin).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“- Szóval uszony helyett lábak. Beszélhetünk az árról? - kérdi a tenger boszorkánya.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.04. Readinspo
11.16. Dreamworld
11.18. Szembetűnő

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés