Cory Anderson: Minden, ​ami szép

by - november 19, 2023

Nagyon sokáig a tél volt a kedvenc évszakom, amely valószínűleg annak köszönhető, hogy élénken emlékszem gyerekkorom Finnországban töltött teleire, ahol a hó nem néhány latyakos tócsát jelent az út szélén. Sőt, ami azt illeti, a hó ott kétméteres falat jelent, mely az utca járhatósága érdekében gépekkel arrébbtolt hóból képződött. Ez a fal volt gyerekkorom kedvenc játszótere, és igencsak egyértelművé tette, hogy nem fogom utálni a telet a jövőben sem. Ehhez képest igencsak kevés olyan regényt olvastam, amely nem karácsonyi, de télen játszódik.


A Minden, ami szép története önmagában is elég hátborzongató, de a zord, téli tájkép csak fokozza ezt az érzést. A főszereplőnk, Jack egyik nap arra ér haza az iskolából, hogy édesanyja öngyilkos lett amiatt, mert nincs remény a férje börtönből való szabadulására. A 17 éves Jack úgy dönt, nem keresi a hatóságok segítségét, és egyedül próbál gondoskodni kisiskolás öccséről. A helyzetet nem könnyíti meg számára a tény, hogy eddig is komoly szegénységben éltek, Jack pedig nem kap iskola mellett végezhető állást a városukban amiatt, amit az apja tett. Elhatározza hát, hogy megkeresi valahol azt a pénz, amelyet az apja ellopott. Csakhogy a drogból származó dollárokat eredeti tulajdonosa is lázasan keresi, aki nem riad vissza a kegyetlen tettektől.

Ahhoz képest, hogy nem vártam túl sokat a történettől, egyből, már az első fejezettől kezdve magával ragadott. Erősen indít: ekkor történik az édesanya öngyilkossága, melyet a főszereplőnk, Jack döbbenetesen kezel. Rögtön kíváncsivá váltam arra, mi hozta a családjukat olyan helyzetbe, amely miatt egy édesanya annyira kétségbeejtőnek találta a sorsát, hogy inkább hátrahagyta két gyermekét – lényegében árván, hiszen az apjuk ekkor börtönben sínylődik. Mindezen érzésekre Cory Anderson igencsak rásegített azzal, hogy rendkívül drámai stílusban fogalmazta meg a történteket. Végig rövid mondatokban és igencsak homályosan beszél, nem fejtve ki egyértelműen az érzéseket és történteket. És emiatt persze minél előbb ki szeretnénk deríteni, mi történik a folytatásban.

A Minden, ami szépben igencsak elképesztett az, milyen kegyetlenül bánt a sors a Dahl-gyerekekkel. Lényegében az édesapjuk és anyjuk bűneiért és alkalmatlanságáért bűnhődnek, amely rettenetesen felháborító. Az első perctől fogva átérezzük Jack kétségbeesését a helyzetük miatt, és látva azt a mély szeretetet, melyet az öccse iránt érez, teljesen megértjük, miért nem képes a gyámügy gondjaira bízni Mattyt.

"A történetekből megtudjuk, mi igaz valójában…"

A történetet nagyrészt Jack szemszögéből követhetjük végig E/3. személyben, de időnként mellékszereplőkhöz is ellátogatunk néhány bekezdés erejéig. A legtöbb fejezet elején azonban szerepel néhány dőlt betűs mondat vagy bekezdés, melyek a másik központi szereplőnk (hiszen minden young adult regénybe kell egy szerelmi szál!), Ava hangján szólalnak meg. Ezek E/1. személyben íródtak, és van egy kis naplószerű felhangjuk. Rettenetesen titokzatosak és sokszor teljesen érthetetlenek, ezért nem ezek voltak a kedvenc részeim a regényben.

Valójában kicsit bajban is vagyok, mit mondhatnék el erről a könyvről, hiszen semmi olyasmi nincs benne, amelyről hosszan lehetne beszélni. Tudjátok, vannak olyan regények, melyek semmiféle tanulsággal vagy mondanivalóval nem rendelkeznek, egyszerűen csak egy történetet mesélnek el – és ez pontosan ebbe a kategóriába tartozik. Viszont ez nem von le az értékéből, hiszen maga a sztori izgalmas és érzelmes, a karaktereinek pedig lehet szurkolni.

Összességében a Minden, ami szép olyan regény, melybe egyszer-kétszer igazán bele lehet merülni, de nem az a fajta, amely bárkinek a kedvencévé válna. Imádtam a zord, téli, borzongatós hangulatát, és a drámai, sejtelmes fogalmazásmód is sokat hozzáadott az atmoszférához. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy a szerző ez utóbbit sokszor túltolta, amely igenis elvett a történet élvezhetőségéből. Maradtak megválaszolatlan kérdéseim a végén, illetve az utolsó fejezetet egyszerűen nem tudtam hová tenni. Viszont a regény sokkal jobb, mint amilyennek első pillantásra tűnhet, ezért tudom ajánlani.


5 / 4 csillag

Kiadás: Maxim (2023)
Oldalszám: 388
Eredeti cím: What Beauty There Is (2021)
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Műfaj: thriller, young adult

Hogy megértsük az igazságot, az elején kell kezdenünk. Ava Bardem elszigetelten él a hallgatás birodalmában.

Ava apja, egy könyörtelen ember, tizenhét éven át irányította a sorsát. Megtanította arra, hogy senkit se szeressen. Ava azonban megismerkedik Jackkel. A szegénységben élő Jack Dahl a szakadék szélén egyensúlyoz. Az öccsével egymáson kívül senkijük és semmijük sincs. Amikor szülők nélkül maradnak, Jack nehéz döntés elé kerül: vagy elveszti az öccsét, mert Matty nevelőszülőkhöz kerül, vagy megkeresi azt a drogpénzt, ami miatt az apja börtönbe került. Jack a pénzt választja. Jack és Ava élete ezen a ponton váratlanul, bensőségesen – és veszélyesen – összefonódik, mivel Ava apja ugyanazt a pénzt keresi, amit Jack. Amikor Jack nyomára bukkan, Avának is szívet tépő döntést kell hoznia: vagy hallgat továbbra is, vagy beszél és harcol Jack életben maradásáért. Választások. Nagy árat kell fizetni értük.




Téli, de nem karácsonyi olvasmányt keresel? Szereted a komor hangulatú, drámai cselekményeket? Akkor a Minden, ami szépet neked találták ki. Cory Anderson regényét a Maxim kiadó gondozásában olvashatjuk idén ősztől. Tarts velünk, ha érdekel, mit gondolunk a regényről!

Nyereményjáték

A játékunkban téli, borzongatós hangulatú regényekből gyűjtöttünk idézeteket. Feladatotok, hogy rájöjjetek, melyik regényből származnak a kiragadott részletek.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Mert én inkább vagyok sötétség, mint átlagos lány. Téli árny, mint augusztusi napfény. Az erdő leányai vagyunk, suttogta mindig a nagymamám."

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.19. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés