Krystal Sutherland: Hollow lányok

by - november 24, 2023

Idén ősszel nagyon szerettem volna készíteni egy összeállítást számotokra olyan könyvekkel, amelyek elhozzák az őszi hangulatot. Sajnos azonban rá kellett döbbennem, hogy nem nagyon olvastam eddig ilyesmit. A boszorkányos történetekért nemigen voltam oda korábban, kifejezetten ősszel játszódó regényekből pedig éppen olyan gyér a választék, mint a filmek terén. A Hollow lányoknak viszont tökéletes helye lenne egy ilyen listán.


Egy hideg, téli éjszakán három kislány nyomtalanul eltűnt egy skót faluból. A szüleik csupán egy pillanatra néztek félre, mikor az utcán sétáltak. Egy teljes hónapig tartó keresés után kerültek csak elő, pontosan ugyanazon a helyen, ahol köddé váltak. Grey, Vivi és Iris azonban többé már nem volt ugyanaz az ember. A hajuk kifehéredett, a szemük színe megváltozott, visszanőttek a tejfogaik, és egy vágás nyoma virított a nyakukon – mintha elmetszették volna azt. Mindezen felül pedig a lányok egyáltalán nem emlékeztek arra, pontosan mi is történt velük. De a furcsaságok idővel jelentőségüket veszítették, és tíz év gondtalanul elröppent. A múltjuk azonban valamilyen módon utolérte őket. Grayt, legidősebb nővérük egyik nap hiába keresik, a nyomok pedig arra utalnak, hogy elrabolták – vagy még rosszabb történt vele. Vivi és Iris egy percig sem késlekednek a keresésével.

Bár nem szippantott be annyira és olyan gyorsan, mint a másik Maxim kiadós regény, amellyel tökéletesen egyidőben olvastam (Minden, ami szép), de attól függetlenül rögtön egyértelmű volt számomra, mennyire különleges. A kezdetben csak borzongós és baljós, majd egyre inkább bizarrá és paranormálissá váló atmoszférája volt az első, amelyre felfigyeltem a regénnyel kapcsolatban. Alapvetően nem szeretem azokat a történeteket, melyek ennyire negatív és kényelmetlen érzéseket váltanak ki belőlem (ezért nem olvasok és nézek horrort), viszont ez igazán magával tudott ragadni.

– […] Mi valahogy máshogy kapcsolódunk a világhoz és egymáshoz. Lehet, hogy fura, de ez egyáltalán nem új.

A regény másik erőssége a három testvér kapcsolatában rejlik. Gyönyörű látni, mennyire különleges és mély kötelék van a három nővér, Grey, Vivi és Iris között. Valahogy egészen más maga a hangulat is, amikor a szerző a közöttük lévő kapcsolatról beszél. Különösen tetszett az is, hogy a szerző megpróbálta minél egyedibbé varázsolni őket. Grey hiába éli a modellek luxussal, csillogással teli életét, a színfalak mögött az okkultizmus rabja. Iris a reál területek iránt rajong, középiskolai tanulmányai mellett megtanult többek között programozni is. Hármuk közül lényegében csak Vivi a sablonos karakter: leszbikus (feltörekvő) rocksztár.

Összességében a Hollow lányok a tökéletes halloweeni és novemberi olvasmány azok számára, akik még épp csak ismerkednek a horror műfajával. A sok durva, véres részlet miatt semmiképp sem ajánlanám gyengébb lelkűletűeknek – bizonyos szakaszai ki tudják verni a biztosítékot. Kifejezetten örülök továbbá, hogy a Maxim idén ősszel összeszedte magát borítóügyben, hiszen az eddigi pár év mellényúlása után végre egy gyönyörű külsőt kaptunk tőlük. Még annak ellenére is imádom, hogy a képen látható lány mindenben épp az ellenkezője annak, ahogyan a regény leírja a Hollow lányok külsejét. Sőt, szerintem sikerült felülmúlnia szinte az összes eddigi kiadás borítóját (a szlovák a kedvencem).


5 / 4 csillag

Kiadás: Maxim (2023)
Oldalszám: 336
Kiadói sorozat: Dream Válogatás
Eredeti cím: House of Hollow (2021)
Fordította: Szaszkó Gabriella
Műfaj: (dark) fantasy, thriller, horror, young adult

Iris ​Hollow és két idősebb testvére kétségtelenül furák. Gyerekként eltűntek egy skót utcáról, és csak egy hónap múlva tértek vissza emlékek nélkül, és azt sem tudták, hol jártak, vagy mi is történt velük. Ami még furcsább, az a külsejük megváltozása: kék szemük fekete lett, régebben fekete hajuk tejfehérré vált. Amikor folytatni próbálják életüket, furcsa és hátborzongató történések járnak a nyomukban. Az emberek gyönyörűnek, őrjítőnek, ugyanakkor kiszámíthatatlanul veszélyesnek is látják őket.
A tizenhét éves Iris mindent megtesz azért, hogy a normális emberek közé beilleszkedjen, és elvégezze a középiskolát, ami két híres, ragyogó és világjáró idősebb testvérének, Grey-nek és Vivinek nem sikerült. De Grey hirtelen eltűnik, bizarr nyomokat hagyva maga után, így húgai a keresésére indulnak. De ezzel nincsenek egyedül. Ahogy egyre több természetfeletti dologra bukkannak, Iris hamar ráébred, hogy a múltjukról szóló történetek nem valódiak, és a hely, ahonnan látszólag sértetlenül hazatértek tíz éve, most visszahívja őket.




Ha ősszel te is előnyben részesíted a bizarr, paranormális, hátborzongató történeteket, nem vagy egyedül. A szerelem kémiája című regény szerzője, Krystal Sutherland ezúttal pontosan egy ilyen thrillert hozott nekünk. És mint az első regényét, a Hollow lányokat is a Maxim Kiadó gondozásában olvashatjuk magyarul. Tarts velünk, ha kíváncsi vagy, mit gondolunk a könyvről!

Nyereményjáték

Játékunkban néhány okkultizmusról könyvből hoztunk idézeteket. A feladatotok, hogy kitaláljátok, pontosan melyik könyvből származnak.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"Folyam az idő… S hajói a könyvek. Sok-sok kötet indul útnak a hátán, de a legtöbb zátonyra fut, és betemeti a feledés homokja. Csak kevés, nagyon kevés állja ki az idő próbáját, és marad fenn a jövő nemzedékek üdvére."

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.24. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés