Sophie Gonzales: Papíron tökéletes

by - december 07, 2023

Bár egyre inkább úgy érzem, hogy kezdek kinőni az ifjúsági regényekből, a Könyvmolyképző újdonságai láttán rendszeresen elcsábulok. Imádtam volna, ha van lehetőségem ezeket a történeteket néhány évvel ezelőtt olvasni, és most nem szeretnék lemaradni róluk olyan apróság miatt, mint hogy túlkoros vagyok. Ám sajnos ez azt is magával vonja, hogy már nem tudom annyira beleélni magamat a hasonló regényekbe, és jóval több hibát is észreveszek bennük. Így történt ez a Papíron tökéletes esetében is.


A történetben egy átlagosnál gazdagabb amerikai környék gimnáziumában járunk, ahol Darcy csak azért tanulhat, mivel az édesanyja az iskolában tanít. A sok unalmas óra, melyet Darcy tanítás után, az édesanyjára várva tölt az intézményben, arra ösztönzi a lányt, hogy saját, titkos vállalkozásba kezdjen. Mivel rengeteg párkapcsolati tanácsadó YouTube-csatornáját követi, elhatározza, hogy ő is elkezd tanácsokat osztogatni az iskolában. Elkülönít erre a célra egy szekrényt, melybe a segítségre szoruló diákok névtelen leveleket dobhatnak, Darcy pedig az erre a célra létrehozott e-mail címéről válaszol rájuk. Csakhogy egy nap az új srác, Alexander Brougham rajtakapja Darcy-t, amint a szekrényt üríti, és ezzel veszélybe kerül a vállalkozása.

Régen imádtam az amerikai gimis történeteket, annak ellenére, hogy én sohasem lennék ennek a kegyetlen világnak a része. A legtöbb hasonló történet egy kaptafára készül: adott a főszereplőnk, aki valamilyen oknál fogva kívülálló, és valamilyen módon beleszeret a suli legmenőbb vagy legújabb srácába, esetleg abba, aki valamiért csakugyan kívülálló. A szerelmük beteljesüléséig nehéz út vezet, és általában része frusztráló jelenet, melynek során a főszereplőnk leégeti magát az egész iskola előtt, és a közhangulat ellene fordul. Örülnék, ha azt mondanám, a Papíron tökéletes üdítő kivétel lett, de nem – épp ellenkezőleg. Egy elemén kívül (ez a párkapcsolati tanácsadás, amiről később beszélek) semmiféle újdonságot nem tartalmaz. Ráadásul a manapság már kötelező LMBTQ+ szál is megtalálható benne.

A főszereplőnk ugyanis biszexuális, és a történet elején egy lányt szeret. Emellett rendszeresen részt vesz az iskola érzékenyítő csoportjának beszélgetésein, ahol magukat LMBTQ+-nak valló diákok és érdeklődők oszthatják meg egymással a gondolataikat egy biztonságos, ítélkezésmentes környezetben. A könyv egy remek jelenete, és egyben kérdésfelvetése köthető ehhez a helyszínhez, amelyben Darcy a saját identitására vonatkozó kérdést beszél meg a többiekkel. Az erre adott válasz rendkívül jó és hasznos lehet a célközönség számára.

"– Köszönöm – mondtam.
– Mit? Egyik tanácsomat sem fogadtad meg.
– Ja. De meghallgattál.
Anya ölelésre tárta a karját, és én odamentem hozzá."

A regény legnagyobb erősségének azonban Darcy párkapcsolati tanácsadási vállalkozását tartom. Szerencsére a szerző nem sumákolja el a dolgot, hanem rengeteg bizonyítékot tár elénk arról, hogy Darcy jól végzi a dolgát. Rengeteg segélykérő levelet olvashatunk a regényben különféle problémákról, valamint Darcy rájuk adott válaszát is látjuk. Úgy gondolom, a szerző kifogástalan reakciókat adott a felvetett kérdésekre, melyek mindegyike egyébként általános (de nem feltétlenül sablonos) tinédzserproblémákra rezonál. Előkerül például a szex kérdése, egymás kölcsönös tisztelete a párkapcsolatban, valamint a kommunikáció hangsúlyossága.

A történet többi részéról azonban sajnos azt kell mondanom, hogy kifejezetten unalmasnak tartottam. A szerző túl sokáig húzza a végkifejletet, telepakolva a szöveget felesleges részletekkel. Emellett furcsa számomra az is, ahogyan Darcy a saját szerelmi életét kezeli – párkapcsolati szakértőként. Természetesen hihető, ha az ember saját magával szemben vak még abban a kérdésben is, amelyhez egyébként ért, de ebben az esetben túlzásnak tartom a “vakság” mértékét. 

Összességében a Papíron tökéletest ha másért nem is, a rendkívül érett és aktuális párkapcsolati tanácsaiért megéri elolvasni. Kifejezetten tetszett továbbá, hogy fontos szerepet kap benne a YouTube, valamint még a Patreont is megemlítik – ritkán olvasok regényben ennyire mai, networkinghez köthető dolgokról. Ám valószínűleg sokkal jobban élveztem volna, ha nem lenne ennyire túlírt a szöveg. Mindenesetre úgy gondolom, szigorúan a célközönség számára ez utóbbi nem feltétlenül nyom túl sokat a latba, valamint az edukatív, érzékenyítő részletei miatt nyugodt szívvel tudom javasolni, hogy tegyenek egy próbát vele.


5 / 3,5 csillag

Kiadás: Könyvmolyképző (2023)
Oldalszám: 392
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös könyvek
Eredeti cím: Perfect on Paper (2021)
Fordította: Páli Veronika
Műfaj: young adult, romantikus

Szerelmi oktatás zökkenőkkel?

Darcy Phillipsnek van egy titka. Még Brooke, a legjobb barátja is (akiről Darcy reméli, hogy több is lehet köztük) sötétben tapogatózik. Darcy áll a híres 89-es szekrény rejtélye mögött, amivel névtelen, elméletileg törvényes párkapcsolati tanácsadó szolgáltatást nyújt az iskolában.
De aztán… beüt a baj. Az új ausztrál kölyök, Alexander Brougham rájön a titkára. Ha kiderül, hogy Darcy a szerelmi oktató, Brooke valószínűleg soha többé nem áll vele szóba. Darcy bármit megtesz, hogy megőrizze a titkát.
Alkut köt. Titka megőrzéséért cserébe segítenie kell a fennhéjázó, pimasz (és idegesítően dögös) Broughamnak visszanyernie a volt barátnőjét. Ugyan mi baj történhetne?

A történet egy humorral édesített önismereti bonbon.
Csemegézz belőle!




Mi történik, ha titokban szerelmi tanácsokat adsz az iskolatársaidnak, de még a legjobb barátnőd se tudja ezt rólad? Mit tennél meg, hogy ne is tudja meg? Darcy Phillips kénytelen segíteni az idegesítő, ám veszedelmesen dögös új fiúnak, ha nem akarja, hogy a titkára fény derüljön.
Tartsatok bloggereinkkel ezen a humoros YA blogturnén, és ne felejtsetek el játszani a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott Perfect on Paper – Papíron Tökéletes példányért!

Nyereményjáték

Játékunk ezúttal egy IGAZ/HAMIS játék. Minden állomáson találtok egy kérdést a könyvvel kapcsolatban, amelyre meg kell keresnetek a választ a fülszövegben vagy a kiadó honlapján található beleolvasóban, és el kell döntenetek, hogy igaz vagy hamis az állítás az állomásokon.
 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

IGAZ VAGY HAMIS? Ha kiderül, hogy Darcy a szerelmi oktató,
a barátnője, Brooke valószínűleg soha többé nem áll vele szóba.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés