Laura Barnett: Ajándékok

by - december 17, 2023

Laura Barnettől egyetlen könyvet olvastam eddig, de az éppen elég meggyőző volt ahhoz, hogy kérdés nélkül rábólintsak bármelyik további művére. A Variációk egy párra című regénye rendkívül kreatív koncepción alapul: egy szerelmes pár történetét meséli el a találkozásuktól a halálukig, de háromféleképpen. Az első találkozásuk mindhárom verzióban azonos módon zajlik, azonban egy ponton eltérően döntenek, ezért teljesen különböző irányba halad tovább az életük. Mondhatjuk, hogy egy regényen belül három eltérő történetet kapunk, de ennél jóval izgalmasabb és jelentőségteljesebb dologról van szó. Lényeg a lényeg, hiba lenne ezután nem figyelemmel követni a szerző munkásságát. Az Ajándékok elolvasásában tehát csak kisebb részben játszott szerepet számomra az, hogy karácsonyi történet.


Az Ajándékok koncepciója is egészen különleges: adott 12 szereplő, akik egymásnak keresnek karácsonyi ajándékot. Míg az egyik fejezetben X szereplő Y tökéletes meglepetéséért kutat, addig a következőben már Y a főszereplőnk, aki Z-nek szeretne kedveskedni – és ez így megy tovább, egészen addig, amíg le nem zárul a kör. Mindeközben természetesen, bár elnagyoltan megismerjük a karaktereket, a háttértörténetüket, valamint az ajándékozó és ajándékozott közötti viszonyt.

Megmondom őszintén, az első néhány percben nem gondoltam úgy, hogy ez az elgondolás működőképes lesz. Látva a regény oldalszámát (mindössze 232!) és azt, milyen rövidek a fejezetek, tartottam tőle, hogy nem leszek képes eléggé belemerülni a történetbe ahhoz, hogy megértsem a szereplők egymáshoz való kapcsolódását. Márpedig a téma (a tökéletes ajándék megtalálása) szerintem megkívánja, hogy behatóan ismerjem a körülményeket. A karácsonyi ajándékról én is azt vallom, amelyet ezek szerint Barnett is: minél személyesebb és szívhez szólóbb, annál kevésbé számít az értéke. Elengedhetetlen, hogy rezonáljunk a másik féllel, hiszen így tudjuk megítélni, mely közös emlékek jelentenek számára sokat, vagy éppen mi az, amelyre igazán szüksége van, de nem vásárolja meg magának. Szerencsére azonban hamar kiderült, hogy hiába aggódtam.

Sőt, valójában az aggódásom tárgya (az ajándék) éppen az az eleme a regénynek, amely a legkevésbé lényeges. Ez a történet nem az ajándékkeresésről szól. Ez a történet tizenkét teljesen hétköznapi brit ember teljesen hétköznapi, de mégis egyéni problémáiról, életkörülményeiről, emberi kapcsolatairól szól. Ez a történet egy lélektani regény, amelynek középpontjában a karakterek állnak – hiába van kevés időnk arra, hogy megértsük és megfejtsük őket.

"De hát ajándékot adni mindig lutri – legalábbis, ha igazi ajándékról van szó, meglepetésről. Amivel üzenni lehet… de mit? Valamit. Valami őszintét. Valami igazat."

A tizenkét különböző háttértörténettel rendelkező karakter rendkívül sok lehetőséget kínál arra, hogy – érintőlegesen vagy komolyabban – fontos témákkal is foglalkozzunk. Barnett ezt illetően nem kímél minket. Szó esik családon belüli erőszakról, plátói szerelemről, gyászról, szülő-gyermek viszonyról, illetve a bevándorlásról is.

Úgy gondolom, sokkal jobb élményt okoz, ha ezt a könyvet nem klasszikus regényként személed. Bizonyos értelemben sokkal inkább hasonlít egy novelláskötetre, azzal a különbséggel, hogy a benne lévő történetek és a szereplők kapcsolódnak egymáshoz. Minden fejezet megállja a helyét önállóan is, bár nem javaslom, hogy első alkalommal eltérjetek a sorrendtől.

Összességében bátran ajánlom bárki számára az Ajándékokat, aki komolyabb hangvételű karácsonyi olvasmányt keres magának. Rendkívül díjaztam a kreatív és izgalmas koncepcióját, valamint élveztem, hogy különböző emberi történetek állnak a fókuszában. Ugyanakkor az is igaz, hogy terjedelmileg túl rövidnek találom: szívesen olvastam volna még többet a szereplőkről, ezért nem tudtam százszázalékos értékelést adni. Fontos megjegyeznem (mintegy jegyzetként magamnak, illetve apró érdekességként számotokra) viszont azt is, hogy Barnett fantasztikus írásstílusa, valamint a fordítás megihletett, és egy saját történet több szösszenetét lejegyeztem már. De ennél többet nem mondok. :)


5 / 4,5 csillag

Kiadás: Park (2023)
Oldalszám: 232
Eredeti cím: Gifts (2021)
Fordította: Morcsányi Júlia
Műfaj: kortárs

Maddy azon morfondírozik, hogy mit ajándékozzon régi iskolai barátjának, Peternek, aki egy nehéz válás után most költözött vissza Londonból a dél-angliai Lenbourne-be.
Peternek fogalma sincs, mivel lephetné meg kamasz lányát, Chloét, akit alig ismer.
Chloe valami különlegeset szeretne venni a nagymamájának, Irene-nak, aki egyedül él a város másik végében.

Meglévő és leendő szerelmek, testvérek, barátok, szülők, gyerekek, akik meg akarják ajándékozni a másikat, hogy kifejezzék érzéseiket, ami az év többi napján nem is olyan könnyű.
Az Ajándékok egy regény arról, hogy szeretni, örömet szerezni jó. A karácsonyi füzérként egymásba kapcsolódó történetek inspirálnak, meghatnak és vigasztalnak; arra emlékeztetnek, hogy milyen csodálatos és szomorú, nehéz és boldog, milyen különös lehet a karácsony.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


Laura Barnett karácsonyi történetfüzére a megfelelő ajándék kiválasztásáról, az ajándékozás öröméről és az emberi kapcsolatok sokféleségéről szól. A Park Könyvkiadó gondozásában megjelent karácsonyi történettel a Blogturné Klub három bloggere indul turnéra. Tarts velünk, s a turné végén tiéd lehet egy példány a könyvből!

Nyereményjáték

Játékunkban az ajándékok nyomába eredünk! Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet egy olyan könyvről, melynek címében szerepel az “ajándék” szó. A feladatotok, hogy megtaláljátok a könyvet és a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a könyv szerzőjének a nevét!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.17. Readinspo
12.19. Utószó

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés