Elena P. Craig, Kristen Mulrooney: Szívek ​szállodája – A hivatalos szakácskönyv

by - december 20, 2023

Bevallom őszintén, hogy egyáltalán nem rajongok a Gilmore Girls-ért. Már éppen nem az a korosztály vagyok, akinek a fiatalkorában ez ment volna a televízióban, ezért először akkor gondolkodtam el komolyabban a megnézésén, mikor megtudtam, hogy az általam követett magyar YouTubereim többségének ez az egyik kedvenc sorozata. Csakhogy sem a karakterek, sem a történet, sem pedig a helyszín nem nyerte el különösebben a tetszésemet. Leginkább a dinamikája zavaró számomra, amely még csak nem is súrolja az ingerküszöbömet, ezért nem vagyok képes egyszerre egy-két résznél többet megnézni belőle, ha nem szeretném halálra unni magamat. Éppen ezért három év alatt még a harmadik évad közepig sem sikerült eljutnom. Hogy miért szereztem be mégis ezt a szakácskönyvet? Egyszerűen azért, mert nagyon kíváncsi voltam rá.


A Gilmore Girls-ben (nem vagyok hajlandó a magyar fordítást használni a címéhez) rendkívül fontos szerepet játszik az étkezés. Mind az igényesebb fajta, mind pedig a végtelenül káros fajtája megjelenik benne, mondhatni fele-fele arányban. Mindezek miatt nem is meglepő, hogy két gyakorlott szakácskönyvkészítő úgy döntött, átülteti ezeket a – sokszor egészen bizarr – recepteket a valóságba, hogy a valódi rajongók is elkészíthessék őket.

Kezditek érteni, miért voltam annyira rettenetesen kíváncsi erre a könyvre? Különösen, hogy nagyjából épp elhagytam azt a részt a sorozatban, amikor Mrs. Kim megalkotta a tojásmentes és mindenmentes szendvicsét. Rengeteg ehhez hasonló döbbenetes, a legkevésbé sem guszta étel-műremek található a sorozatban, és sokszor törtem a fejemet azon, hogy ezek a meredek ötletek a valóságban miként lehetnének kivitelezhetők.

Mindemiatt ugyanakkor tartottam is a könyvtől, hiszen nem voltam biztos benne, hogy találok olyan ételt a receptek között, amelyet szívesen kipróbálnék. Szerencsére kellemesen csalódtam, sőt, valójában arányaiban több oldalt címkéztem meg, mint amennyit hasonló szakácskönyvekben szoktam. Amit egészen biztosan ki fogok próbálni, az Mrs. Kim mindenmentes muffinja, a tökéletes őszibarackos pite, a caprese-szendvics, valamint Norman Mailer legendás jegesteája.


Maga a kötet rendkívül igényesen kivitelezett. Igazán vaskos kiadvány, amely egyaránt köszönhető a több mint 160 oldalának, valamint a keménykötéses borítójának. Az ételekről, italokról készített fotók lenyűgözőek, a szerkesztés kifogástalan, és még a sorozatból is kapunk rengeteg jelenetfotót. Mindemellett minőségi papírra nyomtatták, amelyet jó érzés lapozni.

A felépítésében is van némi rendszer. A receptek nem a sorozatbéli felbukkanásuk szerinti kronológiai sorrendben találhatók benne, mint ahogyan azt eredetileg vízionáltam. Ehelyett helyszínekre tagolódik. Ezek a helyszínek sorrendben: Luke kávézója, a Szabadság Szálló, Stars Hollow, a Gilmore-lányok otthona, valamint Stars Hollow-n túl. Mindezt a szerzők megtoldották néhány filmes idézettel, valamint szösszenetekkel a sorozatról, hogy még inkább kedvezzenek a rajongóknak.

Összességében még nem-Gilmore Girls-rajongóként is tökéletesen elégedett vagyok a hivatalos szakácskönyvvel. Rendkívül igényes kiadvány, amely tökéletes csemegéül szolgál azok számára, akik oda és vissza vannak a sorozatért. Még én is kedvet kaptam ahhoz, hogy akár egy-két undibb ételalkotményt is kipróbáljak. Mrs. Kim számomra traumatikus, mindenmentes tojásos szendvicsét például egészen gusztusos módon alkották újra a szerzők – ki tudja, talán egyszer még erre is ráveszem magam miattuk.


5 / 5 csillag

Kiadás: XXI. Század (2023)
Oldalszám: 176
Eredeti cím: Gilmore Girls: The Official Cookbook (2022)
Fordította: Vándor Judit
Műfaj: szakácskönyv

Ez ​a pudli nem fog letojni! Az első hivatalos receptgyűjtemény a pergő nyelvű Gilmore Girls, a Szívek szállodája világából.

A Gilmore Girls: A hivatalos szakácskönyv ételeket gyűjt egybe Stars Hollow minden szegletéből és azon túlról, például a Szitakötő szállóból, a Weston cukrászdából, Al Palacsintaházából, Luke kávézójából és Emily & Richard vacsoraasztaláról. A rajongók örömüket lelik majd abban, hogy elkészíthetik kedves sorozatuk ikonikus ételeit, így például Sookie rizottóját, Mrs. Kim lenmagos muffinját, Luke sajtburgerét sült krumplival, és persze egy csésze tökéletes kávét!

Találunk itt leleményes főzőtippeket Sookie-tól, vendéglátói tippeket Micheltől, etikettre vonatkozó tanácsokat Emily Gilmore-tól, valamint Lorelai és Rory bölcsességeit arról, hogyan főzzünk gyorsan, illetve hogyan beszéljünk annál is gyorsabban.

Több mint ötven recept: Receptek tucatszámra – Stars Hollow kedvencei Sookie rizottójától Luke sajtburgeréig. SOOKIE TIPPJEI: készítsd el a Gilmore Girlsben látható ikonikus ételeket Sookie főszakács tippjeivel! Lépésről lépésre követhető, egyszerű útbaigazítások. RECEPTEK MINDEN ALKALOMRA: Dobj össze finomságokat anya-lánya brunchhoz vagy családi vacsorára, vagy akár olyan estélyre, ahová az egész város hivatalos. TELE FOTÓKKAL: Bámulatos színes képek az ételekről, hogy sikerrel elkészítsd őket, és más képek a sorozat legkedveltebb jeleneteiből. AZ ELSŐ HIVATALOS GILMORE GIRLS – SZÍVEK SZÁLLODÁJA SZAKÁCSKÖNYV: Az egyetlen szakácskönyv, amely hivatalos recepteket kínál – egyenesen a Gilmore Girls – Szívek Szállodája forgatásáról.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


Kávé, kávé, kávé! A Gilmore girls sorozat ikonikus receptjeit tartalmazó hivatalos szakácskönyv a 21. Század Kiadó jóvoltából végre magyarul is megjelent. Megkóstolhatjuk Sookie csodarizottóját, de ha csak egy hamburgerre van időnk, beugorhatunk Luke falatozójába, valamint megtudhatjuk a tökéletes kávé receptjét is. A könyv teli van gyönyörű, színes fényképekkel a sorozatból, valamint idézetekkel és természetesen az ételek fotói segítik az elkészítésüket. Az első és egyetlen szakácskönyv, mely a sorozat hivatalos receptjeit tartalmazza. Tartsatok bloggereinkkel, és esélyetek lesz megnyerni egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

A Gilmore girls hivatalos szakácskönyv minden rajongó polcán tökéletesen mutat, amiből most nyerhettek egy példányt. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek a sorozatot. Minden állomáson találtok egy feladványt, ami lehet egy kép vagy egy idézet és egy kérdés, minden esetben egy karakter neve lesz a helyes válasz, amit a Rafflecopter doboz megfelelő sorába tudtok beírni. Sok sikert mindenkinek!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Ki van a képen?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.18. Readinspo
12.22. Dreamworld

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés