Hannah Cather: Legyél ​te is Wednesday!

by - december 19, 2023

Az Addams-family mindig is és minden formájában teljesen hidegen hagyott. Nem az én stílusom sem a gót, sem pedig a groteszk, ezért nem éreztem úgy, hogy kihagyhatatlan élmény lenne ez számomra. Néha egy-egy részletet elkaptam a filmekből, ezért nagyjából tudtam, miről szólnak, és ez épp elegendő volt számomra. Ennek ellenére a Wednesday-sorozat már a megjelenése előtt érdekelt, hiszen rendkívül ígéretesnek látszott, ráadásul a fogadtatása is meggyőzött arról, hogy ne hagyjam figyelmen kívül. Mi tagadás, imádtam is, és erős késztetést érzek arra, hogy a közeljövőben újranézzem.


A Legyél te is Wednesday! egy fiatal rajongóknak szóló könyvecske, amely egy csaknem 100 oldalas útmutató formájában mutatja be, milyen stíluselemei vannak Wednesday Addams karakterének. A kötet azok számára készült segítségképpen, akik le szeretnék másolni az ikonikus szereplő stílusát és viselkedését.

A célját – úgy gondolom – maximálisan teljesíti. Több oldalról is megvizsgálja Wednesday karakterének jellemzőit, melyek közül az öltözködés, a kiegészítők, a világnézet, valamint a film-, könyv- és zeneajánló csak a legalapvetőbbek. Emellett tartalmaz tippeket körömlakkra, borzongatós receptötleteket, valamint az ikonikus tánc mozdulatait is kielemzi. Az oldalak bőven illusztráltak képekkel és grafikákkal, méghozzá igényes módon.

Kifejezetten tetszett, hogy a kötetnek edukatív funkciója is van. Elnagyoltan, de bemutatja az Addams-family eredetét és popkulturális jelentőségét, valamint beszél a gót stílus eredetéről, kialakulásáról. Én magam szívesen olvastam volna erről többet, de egyrészt az érdeklődés felkeltésére ideális, másrészt megértem, ha nem akarta túlságosan elvonni a figyelmet az eredeti témakörről.


A szerkeztést kissé furcsának találtam. Többször is előforul, hogy egy bizonyos témát egy-két oldalon kifejt, majd a kötet későbbi szakaszában visszatér ugyanarra. Ilyen módon vannak kettészedve például a receptek, illetve a film-, könyv és zeneajánlók is. Nem mondanám kifejezetten negatívumnak, de számomra ez szokatlan volt, és mivel szeretem a rendet és rendszert, én egészen biztosan nem így csináltam volna.

Van viszont olyan is, amely kifejezetten nem tetszett a könyvben. A szerző egy-két oldalt arra szán, hogy bemutassa, milyen csíntevéseket tehet az olvasó otthon annak érdekében, hogy még jobban hasonlítson Wednesdayre (pl. WC eltömítése alufóliával). Egyrészt nem gondolom, hogy jó ötlet ilyesmire bíztatni a gyerekeket. Másrészt pedig ez számomra karakteridegen – szerintem Wednesday egyáltalán nem ilyen. Szerintem ő nem foglalkozik annyit másokkal, és nem annyira kicsinyes, hogy mások bosszantása egyáltalán megforduljon a fejében. Fontos még megemlítenem a recepteket is, mint ellenpéldát, ugyanis ezek inkább ötletek, mint valódi leírások. Nem tartalmaznak anyaghányadokat és pontos részletezést, csak egy képet és mellé néhány mondatot, hogy mit látunk rajta. Mivel a célközönség jellemzően nem tapasztalt szakács és cukrász, úgy gondolom, ezt a részt érdemes lett volna jobban kidolgozni.

Összességében a Legyél te is Wednesday! egy igazán látványos, színes-szagos kiadvány, amely biztosan lenyűgözi a korai tízes éveiben járó rajongókat. 15-16 éves kor felett azonban nemigen ajánlom, hiszen mind írásstílusában, mind funkciójában a fiatal lányokat szólítja meg. Talán elsősorban 9-12 éves kor körül tudom ajánlani. Bár egy-két részletével nem értek egyet, de az egyértelmű, hogy célját maradéktalanul teljesíti. Igényes és stílusos kiadvány, amely egy igazi Wednesday-fanatikus tininek vagy gyereknek remek választás lehet.


5 / 4 csillag

Kiadás: Kolibri (2023)
Oldalszám: 96
Eredeti cím: Be More Wednesday (2023)
Fordította: Tót Barbara
Műfaj: ifjúsági

A sötétség királynője benned is ott él!

Lépj be Wednesday Addams borzongató és lenyűgözően sötét, gótikus világába ennek a nem hivatalos útmutatónak a segítségével! Ismerd meg az Addams család tagjait, a Wednesday című sorozat főszereplőjét, Jenna Ortegát, és tudj meg mindent a „wednesdaységről”! Építsd fel a saját monokróm világodat goth stílusú könyvek, filmek, zenék segítségével, inspirálódj Wednesday szellemességéből és bölcsességéből, tanuld meg az ikonikus tánc lépéseit, és öltözz, sminkelj, főzz úgy, ahogy (rém)álmaidban sem gondoltad volna!

„Wednesday ádáz, nem fél semmitől, nyelve tüzes ostor, az esze pedig borotvaéles. Gyilkos visszaszólásokkal és tökéletesen célzott kegyelemdöfésekkel fegyverkezett fel, szavai mérgeznek, akár a skorpió tüskéje, szívében pedig jeges, kietlen pusztaság honol. A kitaszítottak között is kitaszított… na nem mintha ez érdekelné.”

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés



A Kolibri kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Legyél te is Wednesday! c kötet. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a lenyűgözően szellemes és sötét útmutatót, mely segít, hogy kedvenc karakterünk bőrébe bújhassunk - akár képzeletben, akár a valóságban is. Legyen szó táncról, öltözködésről, sminkről, vagy különféle tesztekről, ebben mindent megtalálsz!
Tartsatok hát velünk, ismerjétek meg a kötetet és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott egy példányát!

Nyereményjáték

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Netflix sorozat szereplőit. Összekevertük az ikonikusabb karakterek neveit (kereszt- és vezetéknév), nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakni a betűket és az így kapott nevet beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

LYRET NIPLAG

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés