R. F. Kuang: Sárga

by - december 27, 2023

2023-ban R. F. Kuang két regénnyel is megörvendeztetett bennünket. És a szóválasztásomban egy cseppnyi túlzás sincsen. Kuang már a legelső regényével, a Mákháborúval örökre belopta magát a szívem legmélyére, és minden új könyvét majdnem olyan lelkesedéssel várom, mintha az egy új Harry Potter-rész lenne (természetesen a HP-t semmi sem tudja überelni, ezért van ott az a “majdnem” a mondatban). A Sárga (angolul Yellowface, amely, feltételezem, az irigység/féltékenység színével kapcsolatos szófordulatra utal) azonban egészen más jellegű regény, mint amelyeket R. F. Kuangtól eddig megszokhattunk. Kissé tartottam is tőle, hogyan fogok tudni viszonyulni hozzá a rengeteg fantasy történetét követően, de elöljáróban elmondhatom, hogy imádtam ezt a regényt.


June Hayward bukott szerző. Hiába a Yale-en szerzett diplomája, első regényével csúfos kudarcot vallott, és azóta sem próbálkozott másik kiadásával. Ellenben főiskolai barátnője, Athena Liu karrierje szárnyal. A fiatal, kínai származású, az örökségét témaválasztásaiban is feltüntető szerző állandó szereplője a bestseller-listáknak, jogdíjai hatalmas összegekről szólnak, és épp most írt alá szerződést a Netflixszel egy története megfilmesítésére. June-nak minden vágya egy hasonló karrier – és amikor lehetősége nyílik szert tenni rá, egy percig sem habozik. Miután végignézi Athena halálát, magával viszi a lány lakásán talált, félkész kéziratot, hogy aztán a saját neve alatt adja ki később.

A Sárga talán legnagyobb erőssége, hogy számtalan mai, nagyon aktuális kérdést feszeget a jelenkor könyvkiadásával kapcsolatban. Először is, rendkívül érzékletesen ábrázolja a sikeres és sikertelen szerzők közötti kontrasztot, egyúttal boncolgatva azt a megválaszolhatatlan kérdést is, hogy mit kell tenni a sikerhez. Továbbá gyönyörűen ábrázolja benne az internet szerepét, amely egy pillanat alatt pozitív vagy negatív irányba billentheti egy termék eladási mutatóit – akár egy hamis vád alapján is. Érdekes még a dilemma, hogy egy fehér szerző “írhat-e” könyvet egy másik nemzet érzékeny traumájáról, másik “rasszba” tartozó szereplőkkel.

"A kiadói körök kiszemelnek egy győztest – valakit, aki elég vonzó, menő és fiatal, és jaj, hova is gondolok, mondjuk csak ki, kellően „sokszínű” –, majd az összes pénzt és erőforrást rázúdítják. Kurvára önkényes az egész. Vagy ha nem is önkényes, de semmi köze ahhoz, hogy ki mennyire tud jól írni."

De nem csak a történet által érintett, tágabb társadalmi kérdések szolgálnak gondolkodnivalóval számunkra. Maga a sztori is felvet bővel erkölcsi kérdéseket. Az alaptörténetet látva egyértelműnek tűnik, hogy June tette elítélendő, azonban magát a regényt olvasva ez már nem ennyire egyértelmű. Én eleve olyan olvasó vagyok, aki nem tud nem szimpatizálni a főszereplővel, főleg, ha a szöveg E/1 személyben íródott. Mindemellett már az elején kiderülnek June érvei, amellyel a tettét igazolta, és én ezeket valahol el tudom fogadni. Természetesen ettől még bűnnek tartom azt, amit elkövetett, de részben át is érzem, miért tette.

Összességében a Sárgával R. F. Kuang tökéletesen megmutatta, hogy nem kategorizálható be pusztán fantasy szerzőnek, valamint, hogy nem csupán a saját maga által megalkotott társadalom kérdéseit képes boncolgatni, hanem a valódiét is. Döbbenetesen jó témákat, kérdésfelvetéseket tárt az olvasók elé, amelyen élvezet két fejezet között rágódni. Belegondolva nem is emlékszem arra, mikor elmélkedtem utoljára ennyit egy könyvön. Ahhoz képest, mennyire tartottam Kuangnak ettől a jelenlegi életműhöz legkevésbé sem passzoló könyvétől, egyértelműen az egyik kedvencem lett tőle, és maga a szerző is hatalmasat nőtt a szememben miatta.


5 / 5 csillag

Kiadás: Magnólia (2023)
Oldalszám: 352
Eredeti cím: Yellowface (2023)
Fordította: Tót Barbara
Műfaj: (pszicho-)thriller

Két ​írónő, June Hayward és Athena Liu sorsa két sikertörténet lehetett volna: ugyanakkor jártak a Yale-re, és ugyanabban az évben jelent meg mindkettejük első könyve. De míg Athena sikere műfajokon át ívelt, addig June műve az utánnyomásig sem jutott el. June utólag úgy véli, hogy manapság senkit nem érdekelnek a hétköznapi, fehér lányokról szóló történetek.

Amikor June szemtanúja lesz Athena furcsa balesetben bekövetkezett halálának, ösztönösen cselekszik: ellopja barátnője frissen befejezett és nagy titokban tartott kéziratát, egy merész, kísérletező stílusban megírt regényt kínai munkások elfeledett történeteiről, akik az első világháborúban a britek és franciák oldalán szolgáltak.

Mert hát mi rossz történhet, ha June átszerkeszti Athena regényét, és saját alkotásaként küldi el az ügynökének? Mi rossz történhet, ha hagyja, hogy kiadója újrapozicionálja az írói pályáját a Juniper Song álnévvel és olyan szerzői fotókkal, amelyekbe akár még bele is láthatóak nem létező ázsiai gyökerei? Hát nem érdemli meg ez a történet, hogy elmeséljék, bárki is legyen a mesélője? June legalábbis így gondolja, és a New York Times bestsellerlistája, valamint az ezzel járó anyagi siker hamarosan alá is támasztja ebben.

A lopott státusz azonban hamar veszélybe kerül. És miközben June a titkait védelmezi, felfedezi, hogy meddig hajlandó elmenni mindazért, amiért állítólag vért verejtékezve megdolgozott.

A számtalan irodalmi díjjal kitüntetett R. F. Kuang legújabb regénye időszerű és tűéles képet nyújt a modern könyvkiadás kellemetlen oldaláról. A Sárga a megjelenését követően egyből a sikerlistákon nyitott, és komoly párbeszédeket generált, ismételten jelezve, hogy szerzője a kortárs irodalom egyik legerősebb hangja.



A többszörös díjnyertes fantasy-szerző, Rebecca F. Kuang ezúttal más témában csillogtatja meg tehetségét. A Sárga című regényében az amerikai könyvkiadás és könyvpiac társadalomkritika-szerű ábrázolását látjuk, egy plagizáló szerző közvetítésében. A könyvet a Magnólia Kiadó gondozásában olvashatjuk, méghozzá ugyanabban az évben, melyben a szerző Bábel című regényét is elhozták nekünk. Ne hagyjátok ki sem az olvasását, sem pedig a véleményünket róla!

Nyereményjáték

Játékukban olyan regényekből hoztunk idézeteket, melyekben szintén hangsúlyos a könyvkiadás, könyvírás. A Rafflecopter dobozban ezeknek a könyveknek a címét és esetleg a szerzőjét várjuk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

"– Tényleg írással akarja tölteni az utolsó hónapjait?
– Igen. – Mintha egy drogost kérdezne, hogy akar-e még egy lövést. Mintha egy kövér gyereket kérdezne, hogy kér-e még egy szelet tortát. Mindennél jobban vágyom rá, hogy utolsó napjaimban is világokat alkossak. Ugyanakkor ettől a könyvtől rettegek, és ha lehetne, minél messzebbre menekülnék előle.
De meg kell írnom. Nem halhatok meg úgy, hogy nem írtam meg. Nem temethetik az igazságot a csontjaim mellé. Napvilágot kell látnia. Valakinek tudnia kell az igazságot."

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

1 megjegyzés

  1. A yellowface az, amikor a (feher) szineszek azsiainak maszkirozzak magukat, hasonloan a blackfacehez. De lehet, hogy a konyv cimadasaban szerepet kapott ez az extra reteg, amire te gondoltal, mivel irigyseg is boven van benne. ^^

    VálaszTörlés