Veled minden hely ragyogó (2020)

by - március 15, 2020


Tartalom

Két sebzett tini segíteni egymásnak új életet kezdeni. A népszerű regény alapján készült film főszerepében Elle Fanning és Justice Smith.

Eredeti cím: All the Bright Places
Műfaj: dráma, romantikus
Korhatár: 12
Rendező: Brett Haley

Témák: #könyvadaptáció #szerelem #halál #gimi #USA #mentálisbetegségek #tinédzserkor

Linkek: snitt.hu | IMDB


Szerintem

Jennifer Niven Veled minden hely ragyogójával először évekkel ezelőtt, a Maxim kiadó szövegértési versenyén találkoztam, egy 50 oldalas beleolvasó formájában. A rövid részlet alapján annyira megtetszett a történet, hogy a később kapott kuponkóddal megrendeltem a könyvet. Utána egy jó darabig a polcomon pihent, ahonnan csak 2018 végén került le, hogy az év utolsó olvasmánya legyen.

Nagyon örültem neki, amikor megtudtam, hogy film készült belőle, hiszen ez egy olyan történet, amit egyrészt abszolút el tudtam képzelni ilyen formában is, másrészt pedig fontos üzenetet hordoz. A depresszióról és a mentális betegségekről nem lehet eleget beszélni, a tinédzsereket pedig épp egy ilyen eszközzel lehet a legjobban megszólítani.

A témát két amerikai fiatalon keresztül dolgozzuk fel. Finch egy furcsa és különc figura, akivel az iskola pszichológusa rendszeresen foglalkozik, és néha eltűnik hosszabb-rövidebb időre. Violet régen népszerű volt, ám mivel egy év után sem volt képes feldolgozni a testvére elvesztését, a barátai kezdenek elfordulni tőle. Finch az első, aki észreveszi, hogy a lány segítségre szorul.

Violet karaktere rettentő jól ki lett dolgozva. Fantasztikusan felépítették a jellemét és a problémáját is, Elle Fanning játéka pedig tökéletesen átadja a gyógyulás folyamatát. A mimikájából pontosan láthatjuk az elején jellemző távolságtartást, a megnyílás pillanatát, majd később a teljes önfeledséget, majd a ragaszkodást, a fájdalmat. Rendkívül tehetséges színész ő, aki tökéletes választás volt a szerepre.

Ugyanez nem mondható el Finch karakteréről. Őt a könyvben sem értettem százszázalékosan, a filmben azonban egyáltalán nem lett kibontva a jelleme. Szinte semmit sem tudtunk meg róla, csupán pár olyan információt (futás, cetlik, pszichológus), amelyek a végén sem lettek megmagyarázva. Az pedig, hogy mi volt az ő depressziójának az eredete, teljes homály, így a könyvet előzőleg el nem olvasók számára rejtély marad, miért tette az a végén, amit. Mindezzel a készítők azt érték el, hogy nem vesszük olyan komolyan a témát, mint kellene, hiszen nem lett kellőképpen kifejtve a tettének a miértje.

Ami kifejezetten tetszett, hogy nagyobb hangsúlyt fektettek a cím megmagyarázására, mint a könyvben - én legalábbis a film után értettem meg igazán. A történetvezetés azonban érdekes: olyan érzésem volt, mintha a könyv közepét egy az egyben kivágták volna; hiányzik belőle az átvezetés. Ám ez valószínűleg csak olvasóként érzékelhető, az, aki nem találkozott előtte a történettel könyvformában, talán nem veszi észre. Így azonban teljes mértékben a szereplőkön van a hangsúly, ami azért nem rossz döntés.

És végezetül: a végéért hálás vagyok. A könyvben teljesen logikátlan az, ahogyan Finchet keresik. Nagyon dühített, hogy Violet, aki ismeri a fiút, és tudja, melyik az a hely, ami számára fontos, össze-vissza szaladgál a helyszínek között, ahol együtt jártak. A filmben viszont egyből oda mennek, ahova kell.

Összességében Finchen kívül mással nekem nem volt problémám. Szerintem ez egy kifejezetten jól sikerült könyvadaptáció, főleg a képi világot, a történet menetét, illetve a másik fő elemet, az utazást (Indiana állam felfedezését) tekintve. Sőt, akár még azt is ráfoghatjuk, hogy Violet személyének ilyen fokú kihangsúlyozásával és Finch elhanyagolásával a lényegre (a lány a saját gyógyulásával van elfoglalva, ezért nem veszi észre, milyen problémákkal küzd a másik) nagyobb nyomaték került. A depresszióra irányuló mondanivaló félresikerülését pedig megmenti Violet monológja, amit a film legvégén hallhatunk.


Szereposztás

  • Justice Smith (Theodore Finch)
  • Elle Fanning (Violet Markey)
  • Virginia Gardner (Amanda)
  • Felix Mallard (Roamer)

Értékelés


A Finch-vonal nagyon lehúzza a filmet, de a többi részét pozitívumként könyveltem el, és összességében élvezhető is volt, így jár neki a 4 csillag.


A Netflix készített filmet a nagy sikerű Veled minden hely ragyogó című ifjúsági regényből. Maxim Könyvkiadó erre az alkalomra filmes borítóval is megjelenteti Jennifer Niven tucatnyi díjat besöpört bestsellerét. Ha még nem olvastad, ne hagyd ki, a Blogturné bloggereinek ajánlóit olvasva garantáltan kedvet kapsz a regényhez. Kövesd végig a blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét!

Nyereményjáték

Igaz-hamis játékot játszunk a blogturnén, minden állomáson kaptok egy mondatot a filmmel illetve a könyvvel kapcsolatban, el kell döntenetek, valós-e az állítás. A rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be az “igaz” vagy “hamis” szót.

Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

A regény 2015-ben elnyerte a Goodreads Choice Awards Best Young Adult Fiction első helyét.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

03.05. Utószó
03.13. Csak olvass!
03.15. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés