Marissa Meyer: Cinder

by - január 30, 2021


Könnyen lehet, hogy a Cinder egyike azoknak az ifjúsági könyveknek, amelyekkel a legrégebb óta szemezgetek. Számtalanszor belefutottam már különböző platformokon és blogokon, de valójában sosem jutottam el még a fülszöveg elolvasásáig sem, és ezért nem tudtam, mit remélhetek tőle. A várólistám amúgy is elég hosszú volt, nem szerettem volna még ezzel is tovább gyarapítani. Nemrég azonban belefutottam egy fantasztikus Hamupipőketörténet-átírásba (Ez hát a szerelem), ami rádöbbentett, mennyire közel áll hozzám ez a sztori, és sokkal több hasonlót kellene olvasnom. Ezért nem haboztam, mikor jött a lehetőség, hogy a Holdbéli krónikák harmadik részének megjelenése alkalmából turnézhatunk a korábbi epizódokkal is.

A sorozat mindegyik kötetében más Disney-hercegnő tűnik fel. A Cindert értelemszerűen a Hamupipőke inspirálta, a Scarlet története a Piroska és a farkasra emlékeztet, a Cressben Aranyhajat ismerhetjük fel, míg a magyarul még meg nem jelent rész, a Winter Hófehérke-átírás. A történetek viszont szorosan összekapcsolódnak, az előző epizódok szereplői a következőkben is feltűnnek majd.

A Cinder évtizedekkel a 4. világháború vége utánra kalauzol el bennünket, amikor a bolygót az emberek mellett már különböző robotok (androidok) is benépesítik. Új Pekingben éppen egy pestishez hasonló, kegyetlen járvány dúl, ami sorra szedi az áldozatokat, de közben más, politikai jellegű problémák is érintik az országot. Ebben a környezetben próbál boldogulni Linh Cinder – a város legjobb műszerészeként tartják számon, ám kiborgként folyamatosan bújkálnia kell, nehogy kivesse magából a társadalom (a jelenlegi helyzetnél is jobban). Ám minden megváltozik, mikor maga Kai herceg keresi fel őt a műhelyében.

A Cinderben eleinte kifejezetten ijesztő volt számomra az a világ, amelyben játszódik. Alig minimális érdeklődésem van csak a technológia irányába, így egészen távol áll tőlem még a gondolata is a robotoknak, kiborgoknak, áramköröknek, szerszámoknak és egyebeknek. Az első néhány oldalon nehezen jutottam túl, de abban a pillanatban, amint megjelent Kai herceg, minden megváltozott. De ebben azért az is sokat segített, hogy ez a futurisztikus környezet erősen emlékeztet arra, ami az Alita című filmben is van, és amit egyébként imádtam.


A világ egyébként egészen különleges, és ez lényegében az egyik legnagyobb erőssége is a regénynek. Nagy ritkán olvasok csak sci-fit, így ez a robotokkal teli környezet számomra (írott formában legalábbis) teljesen újdonság volt. Akit csupán ez tántorítana el az elolvasásától, az gondolja át újra – szerintem csupán minimális nyitottság és néhány sci-fi jellegű film kedvelése elég ahhoz, hogy ez az elem ne rontsa el az olvasási élményt. Az pedig, hogy maga a főszereplő is kiborg, rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában – titkok és akció szempontjából egyaránt.

Ha viszont valaki mégis nehezen szokja meg ezt a speciális világot, a két központi szereplőnk személyisége, valamint kapcsolata könnyen elfeledteti majd vele. Linh Cinder karaktere abszolút felüdülés az eddig megszokott Hamupipőkékhez képest. Nem az a naiv, esetlen, szende kislány, aki semmit sem tud a világról, hanem talpraesett és cselekvő szereplő, aki megteszi, amit meg kell. Kaito herceg pedig imádnivaló, potenciális könyves álompasi, akinek tökéletesen helyén van az értékrendje.

A regényben 4 központi konfliktus van. Az elsőt természetesen Cinder és Kai kibontakozó kapcsolata adja, amelyet hátráltat az, hogy a lány titkolózik a herceg előtt. Mindeközben az a bizonyos járvány folyamatosan tombol a térségben (és itt most hadd ne térjek ki arra, miért is olyan könnyű átérezni a szituációt), amelyre valamilyen megoldást kellene találni… Lehetőleg még azelőtt, hogy a Holdbéli királynő, Levana háborút indítana az ország ellen. És mindemellett Cinder múlját illetően is van mit tisztázni.

Olvasás közben végig azon gondolkoztam, hogyan csillagozzam, de az utolsó szakasz megválaszolta a kérdést. A könyv nagy része izgalmas volt és teljesen magával ragadott, alig tudtam letenni, a tetőpont viszont rettentően kínos jelenet volt, amit én teljesen másként írtam volna meg. Emellett pedig, jobban belegondolva, a történetvezetést is sok esetben erőltetettnek éreztem. Mindemiatt nem tudom a legjobbra értékelni, de a levonásban benne van a remény is, hogy a többi részben nem tapasztalom majd ezeket a hibákat.

Összességében rettentően örülök, hogy végül mégis kezembe került a Cinder, hiszen nagyon élvezetes és érdekes olvasmány volt. Bele kell rázódni a különleges, sci-fire hajazó világba (főleg annak, aki nincs hozzászokva az ilyesmihez), de amint ez megtörténik, egy egészen különleges élménnyel gazdagodunk. Ha pedig belekezdenél (amire csak bátorítani tudlak), javaslom, legyen a közeledben a második rész is, mert kicsit függő a vége!

Értékelés


Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki egy igazán jó YA fantasy sorozatot keres szimpatikus karakterekkel, egyedi világépítéssel és izgalmas történetvezetéssel.

"– Az a terve, hogy a jövőben minden döntést átenged a tanácsadójának?
– Nem – felelte a herceg, és megengedett magának egy fagyos mosolyt. – Előbb-utóbb beszerzek majd egy feleséget erre a célra."

Kiadás: Könyvmolyképző (2018)
Oldalszám: 448
Sorozat: Holdbéli krónikák 1. (Vörös pöttyös könyvek)
Eredeti cím: Cinder (2012)
Fordította: Bujdosó István, Szabó Krisztina
Műfaj: (urban) fantasy, disztópia, sci-fi, ifjúsági, romantikus

Százhuszonhat ​évvel a negyedik világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet.


Te olvastad már?


A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából nemrég megjelent a Holdbéli krónikák sorozat harmadik része is, és ennek örömére bloggereink egy szuper hosszú turnéval készültek nektek, ahol mindhárom részt bemutatjuk! Tartsatok bloggereinkkel ezen az izgalmas blogturnén, de ne felejtsetek el játszani se. A blogturné végén kisorsolunk olvasóink között egy példányt a Scarlet és egy példányt a Cress című regényből!

Nyereményjáték

Kivételesen egy sorozat három részéről is olvashattok nálunk, ezért a játék is háromféle lesz! Azokon az állomásokon, ahol betűket rejtettünk el, magyarul is megjelent tündérmese-adaptációk címeit keressük. A fan artoknál azt keressük, hogy kit ábrázol az adott kép. Azon az állomáson, ahol idézetet találtok, rá kell jönnötök, hogy a három regényünk közül melyikből idéztünk! A megoldásokat (címeket, neveket) írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő részébe..

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


Állomáslista

01.25. Sorok között (Cinder)
01.30. Readinspo (Cinder)
01.31. Csak olvass! (Cinder)
02.02. Booktastic Boglinc (Cinder)
02.04. Fanni's Library (Cinder+Scarlet)

02.06. Hagyjatok! Olvasok! (Scarlet)
02.07. Sorok között (Scarlet)
02.10. Booktastic Boglinc (Scarlet)
02.12. Csak olvass! (Scarlet)
02.14. Kelly és Lupi olvas (Scarlet)
02.16. Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)

02.18. Fanni's Library (Cress)
02.20. Hagyjatok! Olvasok! (Borítómustra)
02.22. Booktastic Boglinc (Cress)
02.24. Csak olvass! (Cress)
02.26. Hagyjatok! Olvasok! (Cress)
02.28. Sorok között (Cress)

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

8 megjegyzés

  1. Jajj, drága, egyet tudok érteni, nekem is nagyon régóta a szemem előtt lebeg ez a sorozat, de egyelőre még nem kezdtem neki. Viszont most úgy érzem, muszáj! Az új SJM után biztosan ezzel fogom folytatni 2021-et!:)

    Millió puszi, és remélem, a folytatás is ilyen élvezetet nyújt majd, mint ez a kötet!
    Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, ennek örülök, remélem, neked is legalább ennyire fog tetszeni! 🥰 Aztán a második-harmadik részt akár olvashatjuk együtt is, ha van kedved.

      Törlés
  2. Nem is tudtam, hogy már ennyi része megjelent idehaza. Nekem is listás már évek óta, de valamiért sosem csaptam le rá. Most viszont nagyon meghoztad hozzá a kedvem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök! 😊😊 A negyedik rész egyébként elvileg (legkésőbb) jövőre érkezik.

      Törlés
  3. Annyira örülök, hogy évekkel az első megjelenés után felkarolták a Blogturnésok a sorozatot. Engem anno ez terelt a mesefeldolgozások irányába, és már kíváncsian várom a negyedik rész magyar megejelenését ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh igen, olvastam az értékelésedet a Cinderről. 😊 Kíváncsi vagyok, az utolsóról mit írsz majd.

      Törlés
    2. Komolyan? 😮 Arra majd akkor fog sor kerülni, ha megjelenik magyarul 😁

      Törlés
    3. Az elvileg legkésőbb jövőre megtörténik. :)

      Törlés