Gayle Forman: Ha maradnék sorozat

by - július 18, 2019


Történet

Ha maradnék. A főszereplőnk, Mia Hall egy rendkívül tehetséges, fiatal csellista, aki átlagos, szerető családban él Oregonban. Télen a jeges úton balesetet szenvednek, mely során a lány kómába esik, azonban a szelleme kilép a testéből. Külső szemlélőként nézi végig, hogyan küzdenek az orvosok az életéért, mindvégig azon tanakodva, érdemes-e felébrednie, tudván, milyen veszteségekkel kell később szembenéznie. Mindezek mellett Mia múltját is megismerjük visszatekintések formájában.

Hová tűntél? 3 év telt el Mia balesete óta, azonban most a szerelmét, Adamet ismerjük meg alaposabban. Az évek során tehetséges gitáros és dalszerző vált belőle, ez pedig meghozta számára a megérdemelt hírnevet is. Ám az élete csak kívülről tűnik tökéletesnek, Adam ugyanis még mindig nem tudta feldolgozni Mia elvesztését.

Kiadó: Ciceró
Kötetek: 2
1. Ha maradnék (2012, 2014) - eredeti cím: If I Stay
2. Hová tűntél? (2012, 2015) - eredeti cím: Where She Went
- lezárt -

Eredeti megjelenés: 2009, 2011
Oldalszám: 274, 284
Fordította: Rudolf Anna, Gáti István
Műfaj: ifjúsági, romantikus

Témák: #gyász #fiatalkor #komolyzene #zene #amerikai #rocksztár #autóbaleset #halál #élet

Linkek: moly - 1. kötet, 2. kötet |



Szerintem

Te mit gondolsz, mi emel ki egy YA regényt a többi közül? A szereplők kidolgozottsága? A történet bonyolultsága? Én azt mondom, a mondanivaló.

Ha más különlegessége nem lenne a Ha maradnéknak (egyébként van), a mondanivalója akkor is egyedivé tenné, hiszen olyan témákat, kérdéseket feszeget, amelyeket nemhogy egy tizenéves, de egy felnőtt sem tudna könnyen megválaszolni. A fő problémát az élet és halál közötti választás okozza ("Lenni vagy nem lenni...", ugyebár), amelyet kissé megbonyolít, hogy Mia már a kómában tisztában van vele, melyik családtagját veszítette el a balesetben. Te mit tennél: vállalnád, hogy a gyász az egész hátralévő életedet meghatározza, vagy elutasítanád ezt a fájdalmat?

A Ha maradnék viszont a szokatlan, retrospektív (azaz visszatekintő) szerkezetével üt igazán. Azzal ugyanis, hogy Mia a történet során felidézi életének legszebb, legmeghatározóbb pillanatait (pl. az öccse születését, csellós sikereit), éles kontraszt teremtődik a nyomasztó kórházi jelennel. Tömény érzelmi hullámvasút: a boldog emlékek egyszerre melengetik meg a szívünket és szomorítanak el minket, tudván, hogy a szereplőik meghaltak abban a balesetben.

A sorozat második része, a Hová tűntél? egy éles váltás az elsőhöz képest: először is ugrunk 3 évet előre az időben, másodszor szemszöget is váltunk. Stílusát tekintve a sztori teljesen megváltozik (Adam egy csapásra Amerika leghíresebb rocksztárja lett, de az élete nem boldog - ismerős ez valahonnan?), a retrospektív szerkezet azonban, bár nem olyan erőteljesen, de megmarad.

Bár az alaphelyzet és a cselekmény iszonyatosan klisés, lehet élvezni ezt a kötetet - ehhez viszont muszáj elvonatkoztatni az első résztől, hiszen teljesen más jellegű, és más a célja is. Szerintem egy teljesen korrekt lezárása ez a történetnek: megválaszolja az olvasók nagy kérdését (mi lett végül Miával utána?), részletesebben bemutatja a főbb szereplőket (Mia és Adam karaktere az első részben kissé el volt hanyagolva), ráadásul egy újabb tanulságot is tartogat (milyen következménnyel van egy-egy önző döntés mások életére).
a kötetek

Értékelés


Rezgett a léc, de a klisék és a kiszámítható végkifejletek miatt 4.5-öt adnék. Igazándiból ahhoz képest, hogy előbb a filmváltozatot láttam (ráadásul vagy százszor), meg tudott lepni a mély mondanivalójával, a Hová tűntél?-t pedig nagyon élveztem olvasni.

Kedvenc szereplő: Adam - totál bele tudok bolondulni azokba a pasikba, akik őszintén szerelmesek :)

Kedvenc idézet

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki minőségibb Young Adult olvasmányra vágyik, nem riad vissza a picit sírósabb könyvektől, és szeret gondolkozni az élet nagy dolgain.

Te olvastad már?

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés