Kerstin Gier: Silber-trilógia

by - július 23, 2019


Történet

Főszereplőnk, Liv Silber a szülei munkája miatt a világ minden táján élt már, de most Londonon a sor. Édesanyja új párjának révén elit magániskolában kezdi a tanévet, mostohatestvérei lesznek, és végre úgy tűnik, letelepedett a család. Egészen addig minden átlagosnak tűnik, amíg álmában meg nem lát egy zöld ajtót, és meg nem ismeri az álomfolyosók labirintusát, amelyen keresztül mások álmaiba léphet be.

Ezzel a különleges képességgel azonban többen is rendelkeznek, ráadásul ébredés után ők úgy emlékeznek az álmukban zajlott eseményekre, mintha azok a valóságban történtek volna meg. Idővel pedig már nem csak a folyosók jelentenek rájuk veszélyt, hanem egymással is meg kell küzdeniük.

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös könyvek
Kötetek: 3
1. Az ​álmok első könyve (2015) - eredeti cím: Das erste Buch der Träume 
2. Az ​álmok második könyve (2016) - eredeti cím: Das zweite Buch der Träume
3. Az ​álmok harmadik könyve (2017) - eredeti cím: Das dritte Buch der Träume
- lezárt -

Eredeti megjelenés: 2013, 2014, 2015
Oldalszám: 326, 340, 368
Fordította: Szakál Gertrúd
Műfaj: fantasy, ifjúsági, romantikus
Témák: #Anglia #álom #különlegesképesség #rejtély #középiskola #humor

Linkek: moly - 1. kötet, 2. kötet, 3. kötet |

Szerintem

Kerstin Giertől az Időtlen szerelem-trilógia tipikusan az a könyvsorozat, amiből egyszerűen nem lehet kinőni, és amit bármikor, bármennyiszer újra tudnék olvasni. Mondanom sem kell, a léc ezzel magasra került az írónő többi könyvét illetően, és valószínűleg ez az oka annak is, ennyi ideig halogattam a Silber-trilógia elolvasását. Nos, kár volt.

A kötetek már az első benyomás alkalmával is hibátlanul teljesítik azt a bizonyos színvonalat, ugyanis mind a külsejük (hát hogy lehet ilyen csodálatosan szép borítókat alkotni??), mind a belsejük tekintetében. Amint elkezdtem olvasni Az álmok első könyvét, már tudtam, hogy a főszereplőt imádni fogom (a karakterek kidolgozottsága számomra kulcskérdés egy történetben), a cselekmény ráadásul már a legelején beindult, nem kellett rá hosszú fejezeteket várni.

Hogy csalódtam-e később? Egyáltalán nem. A történet az első szótól az utolsóig izgalmas, és pofátlanul olvastatja magát. Az egyetlen ok, amiért nem egy ültő helyemben olvastam el az egészet az, hogy éppen az írásbeli érettségik előtt kezdtem el. Egyébként minden szabad percemben elővettem (az utolsó órákon, amikor már nem volt értelme jegyzetelni, a buszon úton hazafele...), még akkor is, ha csak pár mondatot tudtam haladni.

Az erőssége abban rejlik, hogy egy rendkívül egyedi világot tár elénk olyan témában, amellyel nem találkozunk minden második könyvben. Az alapötlet azt a kérdést veti fel, mi történik, ha az ember élénkebben álmodik, mint mások. Az írónő erre építette fel az álomfolyosókat, ahol egyrészt irányítani tudjuk azt, mivé váljunk (lehetünk mondjuk jaguárok, de akár fuvallatok is), másrészt a hasonlóan élénken álmodó társainkkal úgy beszélhetünk, mintha az a valóságban, és nem a fejünkben játszódna. Ja, és minderre ébredés után is emlékezünk.

a kötetek

A fantasy akkor igazán jó, ha a mágikus elemek úgy vannak ábrázolva, hogy azt az olvasó/néző valóságosnak és egyúttal hihetőnek érezze. Ebben a sorozatban éppen ez történik: a misztikus oldal nincs túltolva, mégis ütős, és a végéhez közeledve sem válik elcsépeltté.

A szereplőket egytől egyig imádom, már ami a kidolgozást illeti. A főszereplő, Liv Silber már fiatalon is átfogó világnézettel rendelkezik, intelligens és talpraesett (ami az Időtlen szerelmes Gwendolyn után felüdülés volt, megnyugodtam, hogy Kerstin Gier nem csak ügyetlen és butus főhősöket képes alkotni), ráadásul végtelenül jó humorral rendelkezik. Az kissé zavaró, hogy a testvére, Mia fiatal (ha jól rémlik, 13 éves), mégis sokszor érettebbnek és tapasztaltabbnak tűnik, mint maga Liv, de az ő karakterét is nagyon megkedveltem. Egyedül Henry személyiségét érzem kissé elcsépelnek, a titokzatos, kívül szuperhős, de belül összetört álompasi-típussal ugyanis minden harmadik YA könyvben találkozunk (de ez még a megbocsátható kategória).

Mivel több cselekményszál is fut egyszerre, a történet rendkívül fordulatos. Egyszerre szól az álomfolyosók rejtélyéről, szerelemről, barátságról, a tinédzserkor problémáiról (pl. első szerelem, első szex), iskoláról és egy névtelen, lenyomozhatatlan bloggerről, aki a diákok viselt dolgait teszi közé. A sorozat egy-egy kötetének középpontjában más-más probléma áll: az elsőben az álomfolyosó démonával kell megküzdeni, a másodikban az alvajárással, a harmadikban pedig valakivel, aki visszaél az élénk álmok biztosította hatalommal.

Értékelés


Egyértelmű. És óriási pluszt pont jár azért, hogy nem csak elmond egy történetet, de gondolkodásra is késztet (Secrecy kilétét, valamint az álomfolyosók miértjét illetően). Spoiler: na meg azért, hogy Liv végül nem Graysonnal jött össze, az számomra túl sok lett volna.

Kedvenc szereplő: Liv Silber - imádom az igazán talpraesett, bátor, intelligens és humoros női karaktereket
kedvenc idézet

Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki humoros, szórakoztató, de könnyű olvasmányt keres, és aki szereti a misztikumot. De készülj, hogy egész napra odaszegez a kanapéra!

Te olvastad már?
Ha igen, írd meg kommentben, milyen lenne a te álomajtód! :)

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés