Elizabeth Gilbert: New York lányai || Blogturné Klub

by - november 13, 2019


Fülszöveg

Nem kell jó kislánynak lennünk ahhoz, hogy jó emberré váljunk.

„Egy nő az élete során előbb-utóbb belefárad abba, hogy folyamatosan szégyellje magát… Ezután pedig végre igazán önmaga lehet."

Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek világszerte népszerű szerzője egy különleges memoárral lepte meg rajongóit, amely az 1940-es évek New Yorkjának színházi világába kalauzolja az olvasót. A kalandos életű főhősnő, az immár nyolcvankilenc éves Vivian örömmel és némi megbánással emlékezik vissza élvhajhász és öntörvényű fiatalságára, valamint azokra az eseményekre, amelyek későbbi életét alakították.

A New York lányai a női szexualitás, a szabadosság, illetve az igazi szerelem természetét kutatja. Az írónő várva várt regényét az emberi vágyak és kapcsolatok bölcsességgel teli ábrázolása teszi páratlan szerelmi történetté.

Kiadó: Partvonal
Év: 2019
Oldalszám: 350 oldal
Eredeti cím: City of Girls
Eredeti megjelenés: 2019
Fordította: Mohai Szilvia
Műfaj: memoár

Témák: #barátság #család #NewYork #visszaemlékezés #szexualitás #színház #életút #divat #nőiesség #jellemfejlődés

Linkek: moly | goodreads | megrendelés |

Szerintem

Amikor könyvet értékelek, szeretem azoknak a körülményeknek a leírásával kezdeni, amelyek hozzájárultak az elolvasásához. A New York lányai esetében ezt különösen fontosnak érzem, ugyanis amilyen véletlenül szereztem tudomást a létezéséről, annyira kivételes élményt okozott végül számomra. Kezdetben sem a borító, sem a fülszöveg nem győzött meg, ám Elizabeth Gilbert nevét jól megjegyeztem az Ízek, imák, szerelmek sikere miatt, így végül az író személye és a tény, hogy egy ember hiányzik a turné elindulásához, elég indoknak bizonyult ahhoz, hogy egyefene alapon nekivágjak. És mennyivel kevesebb lennék most, ha nem tettem volna meg!

A regény tulajdonképpen egy fiktív memoár, amely egy amerikai kisvárosból származó, a válság ellenére is jó anyagi háttérrel rendelkező nő életét meséli el onnantól kezdve, hogy 1940 nyarán, 20 évesen New Yorkba költözik. A történet a felnőtté válására fókuszál, amelyet átsző a szexualitás és a szabadosság, a szerelem, a színház és a varrás, valamint egy újabb háború. Az évek során a kezdetben végtelenül felelőtlen Vivianből olyan nő válik, aki gondolkodásmódjában évtizedekkel megelőzi a korát, és igazi girlbossként néz szembe a nagy betűs Élettel.

Már maga a koncepció is rendkívül különleges, a szöveg ugyanis valójában egy hosszúra nyúlt levél, amelyet Vivian idős korában ír meg, visszaemlékezve az életére. A címzettről eleinte annyit tudunk, hogy a főhősünknek valamiféle köze van az apjához, ez az apró információ pedig rögtön pikáns dologra enged következtetni, ezért muszáj azonnal tovább olvasni. A titokzatosság miatt a levéljelleg eleinte kissé erőltetettnek tűnik, hiszen nem értjük, miért beszéli el Vivian ennyire részletesen és hosszan az életét egy részben idegen embernek, ám amikor a kapcsolat közöttük tisztázódik (szinte a kötet legvégén), minden a helyére kerül.

A szereplők egyszerűen zseniálisak. Olyan részletességgel vannak kidolgozva, hogy még élő emberként is komplexnek számítanának, ráadásul a legkevésbé sem idealizáltak; rengeteget hibáznak. Ez persze a legjobban a főhősünkre igaz, akinek jellemfejlődése tökéletesen nyomon követhető a történetben: a felelőtlen, meggondolatlan csitriből a szemünk láttára válik érett, független nő, aki még a legnagyobb hibák után is vállalja a felelősséget, és tanul belőlük.

A New York lányaiban a legelejétől kezdve is az tetszett a legjobban, hogy mennyire szókimondó és őszinte. Már maga a szexualitás is részben tabutémának számít, ám Viviannek egészen különleges - mondhatni radikális - a hozzáállása a dologhoz. Olyannyira, hogy az sokak szemében rögtön elítélendőnek tűnik, ám itt ez a felfogás csupán arra próbálja ösztönözni az olvasót, hogy minden körülmények között vállalja fel önmagát, és semmi esetre se szégyellje azt, ami örömet okoz számára. Ennél az üzenetnél kevés fontosabb létezik.

Összességében - ha ez eddig nem lett volna egyértelmű - a New York lányai óriási hatással volt rám. Egy teljesen másik világba és korba repített, miközben egy percig sem vált kevésbé érdekessé vagy izgalmassá a történet. Végig azt kívántam, bárcsak sokkal több fejezet lenne benne, hiszen a végtelenségig képes lettem volna olvasni. A legjobban pedig azt sajnálom, hogy soha többé nem lehet első élmény számomra - hiszen sokszor újraolvasós, ez nem is kérdés.

Értékelés


Egyértelműen 5 csillag. Sőt, rögtön repült is az éves és az abszolút kedvenc könyveim listájára, Elizabeth Gilbert többi könyve pedig (élén természetesen az Ízek, imák, szerelmekkel) a karácsonyi kívánságlistámra. Remélem, a többi regényét is ennyire fantasztikusan fogalmazta meg és építette fel...

Kedvenc szereplő: Vivian - jellemfejlődés és nézetek. Bővebb információ a regényben.

kedvenc idézet

Kinek ajánlom?

Mindenképpen olyannak, aki érett személyiségnek tartja magát - de közülük mindenkinek. Nem elsősorban a 18 éven felülieknek szóló tartalmak miatt mondom ezt, hanem egyszerűen a mélysége és Vivian radikális nézetei okán, hiszen ezeket nem egyszerű hova tenni és feldolgozni.



Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek című bestseller szerzője új regényében ezúttal a negyvenes évek színházi világába és New Yorkba kalauzol bennünket a kalandos életű Vivan által. A magával ragadó memoár nem csupán egy idős asszony visszaemlékezése, hanem egy fantasztikus szerelmi történet is egyben. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó jóvoltából!

Nyereményjáték

A könyvben nagyon fontos szerepe van egy karizmatikus, fiktív színésznőnek. Játékunkban ezúttal a korszak híres színésznőinek EREDETI nevét keressük. (Tehát Marilyn Monroe esetében Norma Jeane Mortenson-t kell beírni a Rafflecopterbe).
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.13. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés