Ezerarcú Japán

by - június 15, 2020


Tartozom egy vallomással: azon kevesek közé tartozom, akik sohasem érdeklődtek különösebben az ázsiai országok iránt... És igen, ebbe Japán is beletartozik. Ezek mindig is túlságosan távoli és egzotikus helyszínekként éltek a tudatomban, amelyek teljes mértékben elérhetetlenek az én magyar pénztárcámnak, így számomra nem érte meg foglalkozni velük. A mangák, animék világéletemben elkerültek, a szushit nem szeretem, de valójában még azzal sem vagyok teljesen tisztában, mit takar a szaké, a gésa, vagy éppen a tatami kifejezés. Egyértelmű, hogy még az átlagnál is kevesebbet tudok erről az ikonikus országról - és ez a legfőbb oka annak, amiért mindenképpen el szerettem volna olvasni a könyvet.

Amikor először megláttam a neten, nem tudtam, mire számíthatok tőle. Az rögtön nyilvánvaló volt, hogy legalább a megszerkesztését tekintve hasonló lesz néhány korábban olvasott és kedvelt életmódkönyvhöz, mint amilyen a Kossuth kiadó-féle Sinrin-joku is - vagyis rengeteg csodaszép fotót és infografikát fog tartalmazni. Amit viszont végül kaptam, az minden várakozásomat felülmúlta. Belelapozáskor csak ámultam, mennyire tökéletesen harmonikusan és ízlésesen sikerült összerakni ezt a könyvet, alig tudtam elhinni, hogy tényleg minden stimmel az oldalakon. Bevallom, ettől tartottam egy kissé, mert legutóbb épp emiatt csalódtam hatalmasat egy hasonló jellegű kötetben. De a vizualitással egyáltalán nincs gond - sőt, azt mondom, már csak emiatt is megéri beszerezni az Ezerarcú Japánt.

Műfaját tekintve ez mellesleg nem egy életmódkönyv. Sokkal inkább ismeretterjesztő, már-már útikönyv-szerű, melynek legfőbb célja, hogy turisztikai értelemben (is) felkeltse az emberek érdeklődését az ország iránt. Elsősorban az előismerettel kevésbé rendelkező közönséghez szólva igyekszik bemutatni a legfontosabb tudnivalókat, kitérve tulajdonképpen mindenre, ami hozzájárul Japán sokszínűségéhez, “ezer arcához”. A földrajztól a történelemig, a kultúrától a technológiáig, a művészetektől a gasztronómiáig az összes téma szóba kerül, ami érdekelheti az embereket, és ami ezt a helyet olyan különlegessé tette. Átfogóan, mégis röviden, tömören beszél minderről; ez kiegészítve a fotókkal, informatív képaláírásokkal, infografikákkal és térképekkel nagyszerű egészet alkot. A szöveg és az illusztráció (annak ellenére, hogy utóbbival a legkevésbé sem spóroltak) egyensúlyban van, a szemnek és az elmének egyaránt remek élményt nyújtva. Személyes kedvenceim a fejezetek elején szereplő színes, kétoldalas grafikák, amelyek egytől egyig lélegzetelállítóan néznek ki, de szerintem az is sokat hozzátesz a hangulathoz, hogy az alcímek japán írással is szerepelnek az oldalakon.


A kötet a bevezetésen túl 7 nagyobb fejezetre tagolódik, amelyek mindegyike különböző aspektusból beszél Japánról. Az összes szakasz elején az előbb említett csodás grafika mellett szerepel egy térkép is, hogy segítse a tájékozódást.
  • bevezetés - tartalmaz demográfiai adatokat, leírást az évszakokról, kevés illemtant és némi történelmet is.
  • Ezerarcú Japán - a japán tájat írja le, egyaránt kitérve a városi és a vidéki látképre.
  • Időtlen Japán - a különböző művészeti ágak mellett (festészet, fametszet, kerámia, kézművesség, origami, kalligráfia, ikebana) kitér olyanokra is, mint a vallás, jóslás, esztétika, otthon és kert. 
  • Innovatív Japán - természetesen elsősorban a technológiáról és a mérnöki csodákról beszél, de a természet is szerephez jut a “hangtájak” bemutatásával.
  • Kreatív Japán - minden, amiről korábban a művészeti ágak bemutatásakor nem esett szó, mint például az építészet, kortárs művészet, irodalom, anime és manga, de itt kap szerepet Hello Kitty és a divat is.
  • Szórakoztató Japán - megismerkedünk a japán színházzal, zenével, filmiparral, a gésákkal, a videojátékokkal és a sportokkal.
  • Ízletes Japán - egy szó: gasztronómia. Minden, ami szem-szájnak ingere, a szushitól a szakéig. Na meg a macha teás Kit-Katig.
  • Egészséges Japán - elsősorban étrend, mozgás és életfilozófia, mivel ugye a japán a világ leghosszabb életű népei közé tartozik.

Már csupán a fenti felsorolásból is látszik, mennyire tartalmas könyvről beszélünk. Kitér mindenre, ami fontos, az országok bemutatásánál felmerülő általános témakörök mellett a speciálisan japán dolgokra egyaránt, és közben nem követi el azt a hibát sem, hogy túl sok mindent akar lenyomni a torkunkon. A szöveg olvasmányos, a legkevésbé sem száraz, emiatt könnyen befogadható. Azonban időt kell szánni rá. Eleinte azt hittem, a rengeteg kép miatt gyorsan fogok haladni vele, de épp az ellenkezője történt: megköveteli, hogy állj meg gondolkozni a leírtakon, elemezd a fotókat, és teljes mértékben merülj bele a témába.

Nem kérdés, hogy rengeteg új információval lettem gazdagabb a könyv által. Kiderült, mit tartanak a világ első regényének, milyen gyorsan száguld a sinkanszen, mi a szerepük a gésáknak, vagy éppen miért született meg Hello Kitty. Sőt, valójában nem túlzás azt állítani, hogy számomra - korábban teljesen tudatlanként - minden oldal tartogatott újdonságot. Egy komplex képet kaptam általa erről az egyébként is rendkívül sokoldalú országról, és bár továbbra sem szerepel az utazós bakancslistám élmezőnyében, mindenképpen hasznos olvasmányként könyvelem el. Nagyon boldog lennék, ha később több országról is készülne hasonló ismeretterjesztő kötet.

Összességében imádtam ezt a könyvet, és rendkívül hálás vagyok, hogy lehetőséget kaptam átélni ezt az élményt. Remélem, sokan rátalálnak majd, és legalább annyira élvezni fogják, mint én. Az ára visszatartó erő lehet, ám a minősége - egy-két bent maradt elütést és egy lefordítatlan alcímet (“sports”) kivéve -, mind a szöveget, mind a vizualitást tekintve kifogástalan.

Értékelés


5 csillag, ez a fentiek alapján nem is lehetett volna másképp. Lenyűgözött, magával ragadott, és csak ajánlani tudom.


Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki akár minimálisan is érdeklődik a különböző kultúrák megismerése iránt, és ráadásul Japánnal kevésbé van tisztában.

Kiadás: Bookline (2020)
Oldalszám: 224
Eredeti cím: Be More Japan (2019)
Fordította: Dövényi Ibolya
Műfaj: ismeretterjesztő

LENYŰGÖZŐ UTAZÁS A MODERN JAPÁNBAN.

Japán a világ egyik legkülönlegesebb kultúrája, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő.
Ez a hiánypótló kötet lebilincselő áttekintést nyújt a felkelő nap országáról, miközben sorra veszi annak ezerféle szépségét és örömét, az építészettől a harcművészetig, az ősi kézművességtől a sintó szentélyekig, az ikebanától a kavaii-ig és tovább.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés+beleolvasás || Instagram
Téged mi nyűgöz le leginkább Japánban?
Voltál már valaha ott? Szeretnél elutazni oda?



Utazzatok velünk a felkelő nap országába, Japánba, ahol tökéletes egyensúlyt képez múlt, jelen és jövő. Biztosan láttatok már képet a japán cseresznyevirágzásról vagy a Fudzsi-hegyről, találkoztatok már animékkel/mangákkal, origamiztatok vagy láttatok gésákról szóló filmet. Ha még nem, vagy ha szeretnétek többet megtudni Japánról és a japánokról, akkor tartsatok bloggereinkkel ezen a különleges blogturnén! Olvassátok el az ajánlóinkat és játsszatok velünk minden állomáson, ugyanis a turné végén a Bookline Könyvek kiadó jóvoltából egy szerencsés olvasónk megnyeri az Ezerarcú Japán egy példányát!

Nyereményjáték

Mind a 10 állomáson ki kell találnotok az ott található képről vagy idézetről, hogy milyen tipikusan Japán dologra gondoltunk! (A megoldás lehet sportág, személy, hely, étel, életstílus, bármi!) Mivel ez egy különleges turné, lesz egy extra lehetőségetek is nyerni! Ha kitaláltátok és beírtátok a dobozba a 10 megfejtést, akkor megnyílik egy új rubrika, ahova azt kell beírnotok, hogy mit csinálnátok, ha eljutnátok Japánba! Jó játékot!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

2 megjegyzés

  1. Szia!
    Szeretem Ázsiát és annak sokoldalú országait, és bár Japánt sem vetettem meg, igazán csak most tértem vissza egy hosszabb szünet után a tanulmányozásába, illetve komolyabb megismerésébe. Nagyon tetszett a posztod a könyvről, felkeltette az érdeklődésemet, és könnyen meglehet, hogy egyszer beruházok erre a kötetere! :)
    Legyen nagyon szép napod! <3

    Ui.: Csak így tovább a bloggal, mindig érdeklődve olvasom a bejegyzéseidet! ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm a kedves visszajelzést! ♥♥
      Örülök, hogy átjött a lelkesedésem, remekül sikerült könyvnek tartom. Ez itt talán inkább kezdő Japán-rajongóknak szól, de tudok javasolni még két címet a témához: Csing Li Sinrin-jokuját és Beth Kempton Wabi Sabiját. Nem tudom, ismered-e őket, mindenesetre csak ajánlani tudom, imádtam mindkettőt a kevés előismeretem ellenére is. :)
      Szép napot neked is!

      Törlés