Lucy Clarke: A túra

by - január 11, 2024

Egyetlen szóval meg tudom magyarázni, miért szerettem volna elolvasni ezt a könyvet: Norvégia. Jelenleg életem két legfőbb célja közül az egyik az, hogy északra költözzek, és jelenleg a norvég országhatár átlépése tűnik a legideálisabb választásnak. A Covid alatt még a nyelvet is elkezdtem tanulni, igaz, ezt jelenleg az egyéb terveim miatt felfüggesztettem. Lényeg a lényeg, elég sok mindenre vevő vagyok, amely valamilyen módon kapcsolódik Norvégiához, és segít, hogy akár csak egy kicsit is jobban átlássam az ország múltját és jelenét. Igaz, azt előre sejtettem, hogy Lucy Clarke könyvétől nem sokat fogok kapni ezen a téren, hiszen Norvégia csupán a helyszínt szolgáltatja majd a történethez.


A négy barátnő – Liz, Helena, Maggie és Joni – minden évben elutaznak egy hétre nyaralni. Ebben az évben, a gyaloglás szeretetének jegyében Liz választotta az úticélt, méghozzá a Norvégiában található, 1700 m magas Blafjell (Blåfjellet) hegyet. A csapatból nem mindenki fogadja kitörő lelkesedéssel a tényt, hogy ezúttal nem tengerparti koktélozásban lesz részük. Kétségüket igazolja a hír is, amelyről a Blafjell alatti menedékházba érkezve értesülnek: tavaly, épp ebben az időszakban tűnt el egy nő a hegyen, túrázás közben. Liz részletesen, szinte lépésről lépésre megtervezte az utukat – csakhogy tudjuk, az ilyen tervek sohasem jönnek össze.

A leírásom alapján már egyértelmű lehet számotokra, hogy krimiről, illetve thrillerről beszélünk A túra esetében. Csakhogy még az eltűnési ügy felderítésénél is hangsúlyosabb a négy főszereplő ábrázolása, valamint az egymással való viszonyuk. Mind a négyük hordoz valamilyen komoly terhet, mikor Norvégiába érkezik, és bár nem számítanak rá, de a túra során, ilyen-olyan módon sikerül megszabadulniuk tőlük.

Liz a házassága felbomlása fenyegeti. Patrickkel komolyan eltávolodtak egymástól, és már nem hisznek benne, hogy képesek feléleszteni a tüzet a kapcsolatukban. Helena sosem akart gyereket, ám a túrára pakolt hátizsákjába egy terhességi tesztet is pakol, tekintve, hogy a menstruációja gyanúsan régóta késik. Maggie ellenben ragaszkodó édesanya, aki sosem töltött még huzamosabb időt távol a kis, hároméves Phoebe-től. Joni nemzetközileg ismert rocksztár, akinek hiába van fényűző élete, a depresszió és a halálvágy őt sem kerülte el.

"– Maggie hegyet fog mászni?
Helena mosolyogva válaszolt.
– Két évig volt a feleséged, egy hegy megmászása könnyed sétának fog tűnni a parkban."

Magáról a történetről semmiféle további konkrétumot nem áll szándékomban elárulni, legfeljebb általánosságokat. Például azt, mennyire élvezetes volt számomra végigkövetni a négy karakter, illetve a viszonyuk lassú felépülését és alakulását a cselekmény során. Bár a szereplők, illetve a velük/köztük történtek is sablonosak, vagyis nem tartogatnak komolyabb meglepetést, ezt mégis félre tudtam tenni. Ez talán azért történhetett, mert érdekesnek találtam az ok-okozati viszonyokat, valamint bevonódtam az érzelmi töltetükbe. Kifejezetten élveztem a végkifejletet, szerintem tökéletes és gyönyörű megoldást, illetve lezárást kapott a történet.

Egyedül a krimis vonalban éreztem némi gyengeséget, azonban ettől teljes mértékben el tudok tekinteni. Abszolút nem képezi hangsúlyos részét a történetnek az, hogy felderítsék Karin eltűnésének körülményeit, de ez érthető, hiszen a négy barátnő nem nyomozni, hanem túrázni érkezik Norvégiába. A körülmények szerencsétlen összejátszása okozza végül azt, hogy a kelleténél jobban bevonódnak a rejtélybe.

Összességében én határozottan szerettem A túrát. Egy remekül felépített, izgalmas, dinamikus regénynek tartom, amely thrillert keveset olvasóknak igazán élvezetes lehet. Nincs kifejezetten sötét hangulata, de épp elég baljóslatú ahhoz, hogy egy percig se hagyjon unatkozni. Hétvégi kikapcsolódáshoz tökéletes lehet.


5 / 5 csillag

Kiadás: XXI. Század (2023)
Oldalszám: 336
Eredeti cím: The Hike (2023)
Fordította: Novák Gábor
Műfaj: krimi, (pszicho-)thriller

Ideális kirándulóidő van

Négy barát túrára indul Norvégiába, a gyönyörű erdőségbe. Maguk mögött hagyják átlagos hétköznapjaikat. Köztük és a hegycsúcs között nincs semmi egyéb, csak az érintetlen erdő és a metszően kék ég.

Ez az ideális hely arra, hogy valaki eltűnjön

De az erdőnek van egy sötét oldala: egy éve itt tűnt el egy nő. Azóta a hegységet gyanakvás és megválaszolatlan kérdések övezik.

A baráti társaság útja most éppen a rejtélyek kellős közepébe vezet. És a túraúton várja őket valaki, aki megtenne mindent, hogy a titok ne kerüljön a felszínre – akár meg is akadályozza a barátokat abban, hogy élve kijussanak az erdőből.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


Lucy Clarke bemutatkozó regénye A túra, nem csak pörgős, de izgalmas thriller is. Négy barátnő útját kísérhetjük végig, akik belevetik magukat egy norvég hegyi túrába, ám egyikük sem számít arra, hogy a Blafjell-hegyen nem csak a sport szépségét, de a rettegést is megtapasztalják. A fordulatos történetben sohasem tudhatjuk, hogy ki a jó és ki a rossz, ezért jobb résen lenni. Ha kíváncsiak vagytok, tartsatok három bloggerünkkel az állomások során, és nyerjétek meg a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkon Norvégiába utazunk és felkeressünk pár híres hegységet és sziklaképződményt. Minden állomáson találtok egy-egy leírást, a ti feladatotok pedig az, hogy rájöjjetek, mikre gondoltunk, és a keresett neveket beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

„Észak-Európa, a Skandináv-hegység és egyben Norvégia legmagasabb hegycsúcsa a maga 2469 méteres tengerszint feletti magasságával. Lom település mellett található Oppland megye területén.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

01.08.  KönyvParfé
01.11.  Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés