Arnold Schwarzenegger: Tedd ​magad hasznossá

by - január 10, 2024

Arnold Schwarzenegger határozottan megkerülhetetlen alakja a szórakoztatóiparnak. Bár én már bőven nem az a generáció vagyok, aki valós időben követte volna a filmes karrierje csúcsát, de a tévénézős délutánok bőven pótolták ezt a hiányosságot. Nincs olyan érzékem a filmekhez, hogy megítélhessem valakiről, jó színész-e vagy sem, de bizonyos történeteit (pl. Ovizsaru, Junior) azért kifejezetten kedveltem annak idején. Az életéről, karrierjéről sokat nem tudtam, de annyit azért igen, hogy osztrák származású bevándorlóként rendkívüli sikereket ért el – ráadásul több területen is. És bár nem kifejezetten érdekelt az életútja, arra nagyon kíváncsi lettem, milyen életvezetési tanácsokkal tud szolgálni ebben a kötetben.


Tehát igen: Arnold Schwarzenegger Tedd magad hasznossá című könyve nem kizárólag önéletrajzi iromány. Sőt, ami azt illeti, az önéletrajzi szerepe, üzenete jelentősen háttérbe szorul az eredeti koncepció oltárán. A könyvben a testépítői, színészi és politikai karrierjében is jelentős eredményeket elérő Schwarzenegger lényegében a sikerének titkát osztja meg velünk. A hét fejezetében azt a hét alapgondolatot fejti ki számunkra részletesebben, melyek mentén ő az egész korábbi, és az egész további életét szervezi és szervezte. A Tedd magad hasznossá tehát inkább önsegítő könyv.

Mivel tényleg, szó szerint semmit sem tudtam Schwarzenegger életfelfogásáról és személyiségéről, ezért mindenféle pozitív vagy negatív előítélet nélkül vágtam bele az olvasásba. Van egy olyan érzésem, hogy az olvasók egy bizonyos része már csak azért is szigorúbban értékeli a könyvet, mert nem feltételezik, hogy egy korábbi testépítő és akciófilmsztár értékes életvezetési tanácsokkal szolgálhat. Pedig azt kell mondanom, hogy de. Arnold Schwarzenegger, mint személyiség az olvasást követően sem billent ki számomra a semleges zónából, de mélységesen egyetértek a gondolatai jelentős többségével.

A könyv tartalmából talán leginkább az a gondolat ragadott meg engem, amely szerint vizualizálni kell a céljainkat – ha ugyanis nem látjuk kristálytisztán, hova szeretnénk kerülni, beleeshetünk abba a hibába, hogy megalkuszunk egy kompromisszumos megoldással. Amennyiben pontosan látjuk magunk előtt a jövőképünket, a csábító, de valójában mellékvágánynak bizonyuló lehetőségek nem téríthetnek le minket az útról. Az érvei nem maradnak bizonyítás nélkül a levegőben: több olyan történetet is felhoz mind a saját, mind a környezete életéből, melyek valamilyen formában alátámasztják a világlátását.

"Nem lépek tovább. Nem adom fel. Nem kötök kompromisszumot. Nincs B terv. A B terv az, hogy az A terveznek sikerülnie kell."

Az ilyen jellegű (vagyis komoly sikereket elért sztárok által írt) könyveknél elkerülhetetlen, hogy a szerző a szokásosnál talán nagyobb mértékben vonja be a személyes élményeit érvei megerősítéseként. Emiatt rengeteg szó esik a testépítő karrierjéről, de még annál is több a színészetről, valamint a Kalifornia állam kormányzójaként betöltött pozíciójáról. Az a benyomásom volt, hogy talán ez utóbbi a leghangsúlyosabb, de lehetséges, hogy csupán azért látom így, mert ezek a részek voltak számomra a legunalmasabbak. Mindenesetre megértem, hogy sokat emlegette politikai pályafutását, hiszen egyrészt időben ez volt a legközelebb, másrészt a kormányzósága végét bukásként könyvelte el a nagyközönség. Teljes mértékben elfogadom, ha úgy érezte, magyarázkodnia kell, valamint kiemelnie a forradalmi, sikeres döntéseit és lépéseit ebből az időszakból.

Kifejezetten tetszett azonban, hogy a rengeteg, szubjektív élményen alapuló érvelés mellett olykor tudományos magyarázatokkal is előállt, konkrét kutatásokra hivatkozva. Ezt éppen a kellő mértékben, teljesen fogyasztható módon tette, ugyanakkor rendkívül sokat hozzáad ez a könyv hitelességéhez.

Összességében a Tedd magad hasznossá határozottan a jobbfajta életvezetési könyvek közé tartozik, amelyeket valaha olvastam. Nem tudom, hogy Schwarzenegger ösztönösen jó író vagy nagyszerű szerkesztőt fogott ki, esetleg egészen más áll a háttérben, mindenesetre a könyv mind tartalmában, mind struktúrájában remek. Schwarzenegger kivételes élettörténettel bír, amelyet nagyon örülök, hogy megosztott velünk, hiszen egyértelmű, hogy van mit tanulnunk tőle. Én a fent kiemelt gondolatot mindenképp magammal viszem belőle és a magamévá teszem, de könnyen lehet, hogy egy újraolvasás alkalmával egészen más ragadja meg a figyelmemet. Azoknak ajánlom, akik szeretnek hírességek élettörténetéből csemegézni és okulni.


5 / 5 csillag

Kiadás: Libri (2023)
Oldalszám: 236
Eredeti cím: Be Useful (2023)
Fordította: Babits Péter
Műfaj: önéletrajz, memoár, önfejlesztő

A világ legboldogabb és legsikeresebb emberei minden tőlük telhetőt elkövetnek azért, hogy elkerüljék a rossz döntéseket, amik összezavarják a dolgaikat, és eltávolítják őket a céljaiktól… Az egyetlen különbség köztük és köztünk, köztem és közted, bármely tetszőleges két ember között a jövőképünk tisztasága, a megvalósításához szükséges terv erőssége és a képesség annak elfogadására, hogy csak és kizárólag rajtunk múlik, lesz-e ebből a jövőképből valóság.

Linkek: Moly || Goodreads || megrendelés


Arnold Schwarzenegger egy igazi motivációs könyvet írt meg, amelyben bemutatja azokat az elveket, amelyeket élete során követett, s amelyek segítségével tudott sportolói, filmes és politikai karriert kiépíteni. A kötetet a Libri Kiadó jelentette meg és ha  bloggereinkkel tartatok, s játszatok a turné során meg is nyerhettek belőle egy példányt.

Nyereményjáték

A mostani játékban Arnold Schwarzenegger filmeket kell felismerni, minden állomáson találtok egy képet és annak a filmnek a címét kell beírni a Rafflecopter megfelelő sorába, amelyből az adott jelenet származik.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

01.10. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés