Marie Lu: Batman ​- Az éjszaka rémei

by - június 11, 2021


Marie Lu az a szerző, akivel a kezdetektől fogva (értsd: amióta szórakozásból olvasok) meg szeretnék ismerkedni. Egy könyvutalványból az ő Legenda-trilógiáját vásároltam meg 13 évesen (8 évvel ezelőtt), ám ez a három kötet azóta csücsül a polcomon olvasatlanul. Nem tudom, miért alakult így – talán a csalódástól féltem, vagy csak mindig volt valami más, amit olvashatnék –, mindenesetre örülök, hogy most valamilyen szinten pótolhattam az elmaradásomat. Még ha nem is azzal a sorozattal, ami őt híressé tette.

A DC icons sorozat egyébként a DC képregények négy legnépszerűbb karakterének történetét gondolja újra. Nálunk először a Macskanő jelent meg (ami izgalmas volt, bár annyira nem fogott meg), majd a Wonder Woman (sokkal inkább megfogott, de kevésbé volt izgalmas). A Batmanen kívül pedig már csak Superman van hátra.

Marie Lu Batman verziójában az Éjszaka Rémei tartják rettegésben Gotham Cityt. A bűnszervezet többnyire a gazdag családokat fosztja meg a vagyonától, és porig rombolja mindazt, amit a vállalataik segítségével felépítettek. Miután a fiatal Bruce Wayne-t közmunkára ítélik az Arkham Elmegyógyintézetben, egy ott fogvatartott Rémen, Madeleine Wallace-on keresztül próbálja kideríteni, hogyan lehetne megfékezni az Éjszaka Rémeit, és megszünetni a terrort.

Őszintén szólva (a fent leírtak miatt) itt nem elsősorban a történetre, hanem sokkal inkább a szerző stílusára voltam kíváncsi. Szerencsére nem csalódtam Marie Lu-ban: végig rendkívül összeszedetten, világosan fogalmazott. A szöveg rettentő gördülékeny és olvasmányos (de ebben a fordító szerepe sem kevés), ezért gyorsan lehet vele haladni. Annyira, hogy ha nincs épp vizsgaidőszaka az embernek, egy, maximum két nap alatt felfalja az is, aki lassabban olvas.


Mivel ez egy YA regény, a főszereplőnkből is egy sokkal fiatalabb kiadást kapunk, mint bármelyik filmben, hogy életkorban és élethelyzetben is passzoljon a célközönséghez. Bruce itt épphogy csak leérettségizett, még keresi a helyét a világban, és az átlagos gazdag fiatalok életét éli. Ebben csupán az a furcsa, hogy emiatt a történet nagy részében egyáltalán nem láthatjuk őt Batmanként. Igaz, a fülszöveg utal arra, hogy a könyvet érdemesebb egyfajta Batman-előzménytörténetként felfogni (annak amúgy jófajta), de nekem ez egy icipicit hiányzott.

Talán ezért is lehet az, hogy sokkal kevésbé eseménydús, mint a filmek. Az első 100 oldala egyfajta előkészítés, ahol alig történik valami a szereplők bemutatásán kívül. A második 100 oldal már érdekesebb Bruce és Madeleine alakuló kapcsolata miatt, ám nem sokkal izgalmasabb. Az utolsó 100 oldalon viszont robban a bomba – egy nagyszabású akciójelenet szemtanúi leszünk, ahol mindenki lelepleződik. Ennek csak a fele könnyen kiszámítható, a másik fele még engem is meg tudott lepni.

A regény legerősebbnek részének egyértelműen Bruce és Madeleine kapcsolatát tartom. Ez amolyan enemies to lovers vonal, amelyhez egy jó erős vívódás társul Bruce részéről – hiszen a lány ugyanúgy gyilkos, mint az az ember, aki évekkel ezelőtt végzett a szüleivel. Miért kezdi el megkedvelni mégis? Egyáltalán bízhat benne? Tisztában van vele, hogy folyamatosan manipulálja, mégis újra és újra beleesik a lány bűvkörébe. Imádom egyébként Madeleine karakterét, gyengéim a megtört, okos, törvényen kívüli lány szereplők, akiknek jó okuk van arra, amit művelnek.

Különösen tetszett az is, hogy erősen felfedezhető volt a könyvben a film (itt elsősorban a Christian Bale-esre gondolok) hangulata. Alfred karakterét egy az egyben átvette, de Bruce Wayneről is könnyen el tudom hinni, hogy ilyen volt fiatalon, mint Marie Lu verziójában. A helyszíneket, különösen Gotham City elit részét, illetve az elmegyógyintézetet is nagyszerűen adaptálta a szerző, és ez sokat hozzátett számomra az olvasási élményhez.

Összességében a Batman – Az éjszaka rémei szerintem az eddigi legjobban megírt DC Icons kötet. Kevés dologba tudok belekötni, és valószínűleg azok, akik különösen szeretik Batmant, ezt is imádni fogják. Azonban mégis úgy érzem, hogy nem ragadott magával, és számomra nem volt egy maradandó élmény. Remélem, ti nagyobb örömöt leltek majd benne – viszont ehhez mindenképp azt javaslom, hogy tartsátok észben: előzménytörténetként, ne pedig egy újabb Batman-sztoriként viszonyuljatok hozzá!


Értékelés


Kinek ajánlom? Bárkinek, aki imádja Batmant, és szívesen olvasna a karakterével egy újszerű regényt is.

"– Tudod, a személyes tragédia kétfajta embert szülhet. Te az vagy, aki fényesebben ragyog utána."
Kiadás: Könyvmolyképző (2021)
Oldalszám: 320
Kiadói sorozat: DC legendák, Vörös pöttyös könyvek
Eredeti cím: Batman - Nightwalker (2018)
Fordította: Szabó Krisztina
Műfaj: fantasy

Vakmerő ​srác, aki hajlandó áthágni a szabályokat
egy olyan lányért, aki talán a legádázabb ellensége.
Mielőtt Batman lett, Bruce Wayne volt.

Az Éjszaka Rémei rettegésben tartják Gotham Cityt, és a következő célpontjuk Bruce Wayne. Egyesével kivégzik a város elitjének tagjait, miután fogságba ejtik őket. Mindeközben Bruce betölti a tizennyolcadik életévét, megörökli a családi vagyont és a Wayne Vállalatot, ami által hozzáfér minden egyes kütyühöz, amiről valaha álmodott. Csakhogy összetűzésbe keveredik a rendőrséggel, és a büntetésül kirótt közmunkát kénytelen a hírhedt Arkham Elmegyógyintézetben ledolgozni, ahol a város legkegyetlenebb gyilkosai ülnek rács mögött.

Madeleine Wallace páratlan gyilkos… és Bruce egyetlen reménye. Az Arkhamben megismerkedik a zseniális lánnyal, akit rejtélyes szálak fűznek az Éjszaka Rémeihez. Mit titkolhat? És miért egyedül Bruce-szal hajlandó szóba állni? Sikerül vajon kifürkészni a titkait, vagy éppen hogy olyan információkkal látja el, melyek segítségével a lány leigázhatja a várost? Az Éjszaka Rémei egyre közelednek, Bruce pedig sötét penge élén táncol.

Nincs szükség szuperképességekre ahhoz, hogy valaki szuperhőssé váljon.
De túléli-e vajon ezt a feszült, ármánnyal, lélegzetelállító fordulatokkal
és döbbenetes átverésekkel teli játszmát?

Szegődj mellé az igazság nyomában!


Neked melyik a kedvenc Batman filmed?


Wonder ​Woman és Macskanő után újabb DC ikonnal bővül a szuperhősök köre, ugyanis nemrég megjelent a Könyvmolyképző kiadónál Marie Lu könyve, a Batman – Az éjszaka rémei! Ezúttal Gotham Citybe látogatunk, ahol a 18 éves Bruce Wayne igyekszik elűzni az Éjszaka Rémeit. Tartsatok bloggereinkkel, és ismerkedjetek meg egy újabb DC szuperhőssel! Ne feledjétek, egy szerencsés olvasónk a turné végén meg is nyerheti a regényt!

Nyereményjáték

Az idők folyamán elég sokan alakították már Batmant, ezért úgy döntöttünk, hogy az állomásokon talált Bruce Wayne-ekről ki kell találnotok, melyik filmben vagy sorozatban szerepelnek! (Több filmes színész esetén elég az egyiket beírni.)

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



Állomáslista 

06.10. Readinspo

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Milieux-re! ♥

Talán ez is tetszhet még

2 megjegyzés

  1. Szia drága,
    nagyszerű értékelés lett. Nemrégiben olvastam a Wonder Womant - ugyan én se vagyok nagy DC-s, de érdekes volt, és engem is megfogott.

    Marie Lúval már én is régóta szemezek, kíváncsian várom, mit fogsz szólni a trilógiájához, de mindenképp biztató, hogy ez a könyve jól sikerült. :)

    Millió puszi;
    Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! 😍
      Kíváncsi vagyok, bővebben mit szólsz a Wonder Womanhez, már ha írsz róla. :)
      Na igen, ezután biztosan előreveszem a sorozatot, egyre jobban érdekel. :D

      Törlés