David Attenborough: Utazások ​a világ túlsó felére || Blogturné Klub

by - december 03, 2019


Fülszöveg

Az 1950-es évek közepén született Egy ifjú természettudós történetei Állatkerti gyűjtőutak című könyvének sikere után az 1960-as évek elején az ifjú David Attenborough újabb utakra indul. Ezúttal Madagaszkárt, Új-Guineát és a Csendes-óceán térségét, valamint az ausztráliai Északi területet keresi fel filmes stábjával. Kalandos utazásairól olvasva megismerjük többek között Pentecost szigetének toronyugróit, az ősi tongai királyi kavaceremóniát, és olyan különleges állatokat is, mint a paradicsommadarak, a kaméleonok és a szifakák. A bőséges képanyaggal és térképekkel ellátott kötet szellemes, könnyed és áradóan mesélő stílusával méltán varázsolja el olvasóját.

Kiadó: Park
Év: 2019
Oldalszám: 372 oldal
Eredeti cím: Journeys to the Other Side of the World
Eredeti megjelenés: 2018
Fordította: Szabó Olimpia
Műfaj: ismeretterjesztő

Témák: #természettudomány #illusztrált #utazás #kaland #memoár

Linkek: moly | goodreads | megrendelés |


Szerintem

Őszintén szólva nagyon nem erre számítottam. Felelőtlen és hirtelen döntés volt a részemről, hogy jelentkeztem az elolvasására. A műfaj számomra teljesen ismeretlen terep, félő volt, hogy nem fog tetszeni, mert nem áll hozzám közel a természet, esetleg túl tudományos lesz számomra a szöveg megfogalmazása, ráadásul a szerzőről, David Attenborough-ról is csupán annyit tudtam eddig, hogy ő narrálja az Our Planet című sorozatot a Netflixen. Viszont szorongatott a határidő, így a sok aggodalom után kénytelen voltam rászánni magam az olvasására - és fogalmatok sincs, mennyire megkönnyebbültem, amikor néhány oldal után ráeszméltem, hogy ez eszméletlenül jó.

A kötet 3 különböző szakaszból áll, melyek mindegyike David Attenborough egy-egy projektjét emeli ki és meséli el részletesen, az indulástól a lezárásig, egyfajta memoár-szerűen. Az első részben Új-Guinea esőerdeit és az Új-Hebridák szigeteit látogatja meg, a másodikban Madagaszkár különleges flóráját és faunáját fedezi fel, a harmadikban pedig Ausztráliát barangolja be. Útjai azonban nem céltalanok: operatőr kísérője segítségével felvételeket készít az élővilágról és az őslakosokról, megfigyeli a szokásaikat, szertartásaikat, és igyekszik minél több információt kideríteni ezekről a helyiektől, illetve állatokat gyűjt a londoni állatkert számára.

Mint ahogy említettem fent, sajnos én egyáltalán nem vagyok természetközeli ember. Abszolút nem érzem magam komfortosan, ha hosszabb szabadtéri programon - túrázáson, sátrazáson - kell részt vennem, éppen ezért hihetetlenül lenyűgöz, amit ez az ember véghez vitt az utazásai során. Az adott időjárásra fittyet hányva, esőben, ködben, sárban indult feltérképezetlen területekre a vad dzsungelben, sokszor akár hetekre, miközben a ládáit felfogadott bennszülöttek cipelték, és a bokáját piócák rágták. És most kizárólag az új-guineai kalandjának egy részletét festettem le.

Imádom, amilyen nyitottsággal Attenborough a bennszülött kultúrákat kezelte. Nem csak a munkája volt - őszinte érdeklődéssel és kíváncsisággal közeledett a különböző törzsek életmódja, életszemlélete felé. Kereste a legfurcsább, legkülönlegesebb hagyományokat, és igyekezett minél több emberrel beszélgetni róluk, hogy a lehető legteljesebb képet alkothassa meg ezek eredetéről, lefolyásáról és céljáról. Fantasztikusan - és persze eredményesen - körbejárta a témákat, átfogó beszámolót adva róluk, teljes mértékben érthetően.

Bár Attenborough-nak és kísérőinek főbb célja általában az adott térségben fellelhető különlegesebb állatok lefilmezése, illetve befogása volt, úgy éreztem, inkább a bennszülött kultúrák kerültek előtérbe. Ez számomra egyáltalán nem jelentett gondot - sőt, igazából érdekesebbnek és izgalmasabbnak is találtam a törzsek gondolkodásmódjáról szóló fejtegetéseket -, ám így is rengeteg különböző fajt ismerhetünk meg a kötetből. Engem közülük leginkább a paradicsommadár nyűgözött le, akiket több fejezeten keresztül hajszol Attenborough-ék csapata a vad dzsungelben.

Összességében elképesztően élveztem az olvasását. Ha csak egy könyvet szabadna kiemelnem az eddigi olvasmányaim közül, amely a legtöbbet hozzátett a gondolkodásomhoz, az egyértelműen ez lenne. Innentől kezdve, ha véletlenül a kezembe akad egy másik kötet a szerzőtől, egészen biztosan lecsapok rá.

Értékelés


Teljesen egyértelmű. De nem ám csak a tartalma miatt - az írásstílusa is hihetetlenül sokat hozzátett a kötet élvezhetőségéhez. Olyan élethűen vannak megfogalmazva a leírások, mintha maga az olvasó is ott, helyben átélné ugyanezeket a fantasztikus utazásokat.

Kinek ajánlom?

Mindenkinek. Akár szereted a természetet, akár nem, akár érdekelnek más kultúrák, akár nem.



Az Egy ifjú természettudós történetei után a Park Kiadó jóvoltából elolvashatjuk David Attenborough-tól az Utazások a világ túlsó felére című könyvet is, melyben bejárhatjuk vele Pápua Új-Guinea, Madagaszkár és Ausztrália Északi terület néven ismert tájait, megcsodálhatjuk növény- és állatvilágukat, valamint bepillantást nyerhetünk az ott élők életébe, kultúrájába. Ezt az izgalmas túrát most hat bloggerünkkel követhetitek végig, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Nyereményjáték

A könyvben sok érdekes állatról olvashatunk, így a feladatotok most az lesz, hogy egy-egy leírás alapján kitaláljátok, mely állatra vonatkozik, és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő helyére a nevét. Ez alkalommal egy szerencsés olvasónk nyerhet majd egy példányt a könyvből.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Madagaszkár szigetének északi és keleti felén található száraz erdőségek lakója. 
Bár megjelenésében igen emlékeztet a sünfélék családjának tagjaira, ez csak a konvergens evolúció egyik példája, nem áll közelebbi rokonságban velük. Az állat hossza 15–22 centiméter, rövid farka csak 1,5 centiméteres, testtömege 180–270 gramm; a nőstény kisebb a hímnél. Hátán módosult szőrökből álló tüskéket visel.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12. 03. Readinspo
12. 15. Zakkant olvas

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

2 megjegyzés

  1. Nagyon szuper kedvcsináló poszt lett! :) Nekem az első része van meg, az Egy ifjú természettudós történetei, de valami azt súgja, számomra is nagyon klassz olvasmány lesz! Mondjuk én eleve imádom ezt a témát, Peter Wohlleben a másik nagy kedvencem (szintén Park Kiadós szerző), aki elképesztő érdekes dolgokat mesél az erdőről. Alig várom, hogy hamarosan nekiugorjak a polcomon várakozó kötetemnek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, ez kedves tőled! ♥
      Élvezni fogod, ebben biztos vagyok. :)

      Törlés