Jakupcsek Gabriella: Nagy levegő

by - december 26, 2019


Fülszöveg

Kevesen ​vannak ma Magyarországon, akik annyiféle sorssal találkoznak a munkájuk során, mint JAKUPCSEK GABRIELLA hiszen egy-egy televíziós évad során kisebb városnyi emberrel beszélget. Meghallgatja beszélgetőtársait a nevét viselő műsorban, átadja a tudását szakmai rendezvényeken vagy tréningek irányítójaként, és persze magánemberként társaságban, szülői értekezleten, sőt egyszerűen csak az utcán. És miközben a számtalan történetet átszűri a lelkén, azokból az élet általános esszenciája keveredik ki. Majd továbbadja a hallottakat, viszi magával, folyamatosan dolgozik rajtuk. Nem hagyja nyugodni, vajon hogyan lehetne megfogalmazni a tanulságokat a többi ember számára, miként lehetne érzékennyé tenni, elfogadásra és pozitív gondolkodásra sarkallni másokat.
Ezek között a történetek között akad drámai, megdöbbentő, megható, szomorú, vidám, hihetetlen és torokszorító, de az összes sors közös jellemzője, hogy történik valami, ami megváltoztatja a főszereplő életét. Fordulóponthoz érkezik, vennie kell egy nagy levegőt, és döntenie kell. Jakupcsek Gabriella ezeket a helyzeteket állítja reflektorfénybe, hogy aztán segítsen levonni a következtetéseket. A felkavaró történetek sokáig foglalkoztatják, meg akarja érteni őket, a mélyükre szeretne hatolni.
Vajon hogyan készül fel ezekre a találkozásokra az ismert műsorvezető, akinek az a hivatása, hogy másokat meghallgasson, közös gondolkodásra hívjon, és fontos ügyeket a közbeszéd részévé tegyen? Visszatalál-e a saját életébe úgy, hogy közben megőrzi a lelki egyensúlyát? No és milyen szerepet játszanak ebben a komplex folyamatban az illatok?
Jakupcsek Gabriella megrázó, elgondolkodtató, megindító vagy akár vidám történeteken keresztül ad választ ezekre a kérdésekre. Minden egyes sztori utazás, lélekben és a valóságban is, a felkészüléstől a helyszínre taxizáson és a beszélgetésen át a hazaútig és az élmény elengedéséig.
Beengedés és kiengedés – ez a két kulcsszava ennek a kötetnek. Vagyis a lelkierő folyamatos áramlása, amikor a jót beengedjük, a rosszat pedig hagyjuk, hadd szálljon minél messzebbre tőlünk. Amikor hiszünk abban, hogy akármilyen üres, érzelmi vákuumot teremtő világban élünk is, mindig kell lennie bennünk elég lendületnek ahhoz, hogy kitöltsük reménnyel, emberséggel.

Csak venni kell egy nagy levegőt… a többi pedig megy magától!

Kiadó: Jaffa
Év: 2019
Oldalszám: 304 oldal
Műfaj: kortárs

Témák: #gondolatok #magyarszerző

Linkek: moly | goodreads | megrendelés |


Szerintem

Nem én vagyok az a korosztály, akinek Jakupcsek Gabriella műsorai szólnak, ám anyukám révén rengetegszer láttam már ezekből részleteket. Nem tudok eleget a munkásságáról, de annyit igen, hogy kiemelkedő a szakmájában, illetve rengetegen adnak a szavára, és éppen ezért a korábbi könyveit jól megjegyeztem magamnak, hogy majd egyszer sort kerítek rájuk. A legújabb irománya, a Nagy levegő azonban annyira kíváncsivá tett - különösen, hogy most lettem elsőéves kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató -, hogy muszáj volt lecsapnom rá. A lehetőséget ezúttal is nagyon köszönöm a Jaffa kiadónak!

A Nagy levegő nehezen sorolható be egy konkrét műfajba. A Lapozz a 99-re! című podcastban életvezetési könyvként pozícionálják, azonban ez a fogalom túl tág ahhoz, hogy a témáját ki lehessen belőle következtetni. A középpontjában Jakupcsek Gabriella műsorvezetői munkája áll, és azt mutatja be, hogyan dolgozza fel a rengeteg különböző élettörténetet, amelyekkel naponta találkozik.

A kötet több elemből is áll: kiemel egy-egy történetet, beszél a munkájáról általánosságban, majd arról is, mit kezd ő maga azzal a rengeteg érzéssel, tanulsággal és hatással, ami naponta éri őt. Milyen rituáléi vannak, hogyan készíti fel a gyermekét az életre, és mit jelentenek számára az illatok.

Ami engem leginkább megfogott a fent felsoroltak közül, az nem meglepő módon minden, ami a munkájával kapcsolatos. Mivel én is a média világában szeretnék elhelyezkedni, szomjazom a pályán sikeres emberek tanácsait, trükkjeit, szokásait, Jakupcsek Gabriella pedig különösen zseniális rituálékat alakított ki arra, hogy levezesse azt a rengeteg érzelmet, amelyet az interjúk keltenek benne. Mások viszont a kiemelt élettörténeteket kedvelik legjobban, ami nem csoda, hisz igazán különleges, elgondolkodtató és szívbemarkoló az összes, amit a szerző kiválasztott, ráadásul a legkülönfélébb témákat járja körül, mint öngyilkosság, drogfüggőség, karrierváltás, gyermek elvesztése és így tovább.

Összességében a Nagy levegő rendkívül elgondolkodtató olvasmány egy inspiráló személyiség tollából. Arra viszont készülj fel, hogy első olvasásra nem jön minden úgy át, ahogyan kéne, hiszen a fejezetek nem igazán vannak tematizálva, ezáltal a szerző gondolatmenetei néhol csapongónak tűnhetnek.

Értékelés


Nagyon szerettem olvasni ezt a könyvet, így jár neki az 5 csillag. Különösen értékelem, hogy az első és utolsó oldal illatosított, zseniális ötletnek tartom, amely egyértelműen sokat hozzátesz az olvasási élményhez.


Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki valamilyen szinten érdeklődik a média világa iránt. Aki szeret híres embereknek a gondolatairól olvasni. Vagy aki egyszerűen követi és szereti Jakupcsek Gabriella munkásságát.

A példányt köszönöm a Jaffa kiadónak! ♥

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

0 megjegyzés