Sarah Dessen: Kulcsra zárt szív || Blogturné Klub

by - december 30, 2019


Fülszöveg

Ruby képes vigyázni magára.

Már hozzászokott, hogy senkire se számíthat, és hogy senkinek sem tartozik válaszokkal. Ám mindez megváltozik, amikor az édesanyja eltűnik, és Rubyt a nővéréhez, Corához küldik. Ruby immár egy lélegzetelállító, új házban lakik, magániskolába jár, és – életében most először – úgy érzi, van jövője. Ráadásul ott van még az imádnivaló, édes szomszédsrác, Nate is. Mindennek tökéletesnek kellene lennie. Akkor Ruby miért olyan gyanakvó? És miért tartja meg Nate a három lépés távolságot? Ruby nemsokára rájön, ahhoz, hogy az ember megmentse önmagát, néha nyitnia kell mások felé.

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadói sorozat: Vörös pöttyös könyvek
Év: 2019
Oldalszám: 438 oldal
Eredeti cím: Lock and Key
Eredeti megjelenés: 2008
Fordította: Benedek Dorottya
Műfaj: ifjúsági, romantikus

Témák: #családonbelülierőszak #iskola #kortárs #testvérek #szerelem #problémák

Linkek: moly | goodreads | megrendelés | beleolvasás |


Szerintem

Sarah Dessennel először általános iskolás koromban találkoztam, amikor az egyik osztálytársam hatására elolvastam a Figyelj rám! című könyvét. Ez a kötet annyira megfogott, hogy azóta is - tehát kábé 7 éve - fix tagja a kedvenceim listájának, ami higgyétek el, nálam nagyon nagy szó.

Magáról az írónőről mindenekelőtt annyit érdemes tudni, hogy regényei témájának általában tabukat választ (ilyen például a családon belüli erőszak, a felelőtlen szülők, anorexia). A középpontban egy nehéz sorsú főszereplő áll, aki a történet során megküzd minden démonával és problémájával, hogy a végén helyrehozhassa az életét, és új fejezetet nyithasson benne, tele célokkal és reményekkel. Ebben azonban a mellékszereplőknek is komoly szerepük van, akik között nem mellesleg szintén akadnak segítségre szorulók, így a főhős nem csak a tőlük kapott, hanem a nekik adott támogatásból is építkezik.

A Kulcsra zárt szív esetében is ugyanez a séma figyelhető meg. A fő karakterünk Ruby, aki nem éppen a legjobb körülmények között élt a lecsúszott, alkoholista édesanyjával. Egy nap azonban a nő eltűnik, a gyámügy pedig felfigyel a kiskorúként egyedül hagyott Rubyra, aki így a nővéréhez kerül. A kapcsolatuk korántsem felhőtlen, Cora ugyanis néhány évvel ezelőtt teljesen kilépett az életéből, ez idő alatt pedig megteremtette magának mindazt, ami a húgának sohasem adatott meg: fényűző otthont, karriert, biztos párkapcsolatot és családot. Rubynak el kell döntenie, kinek a példáját követi a középiskola elvégzése után - az anyjáét vagy a nővéréét -, illetve azt, hogy lerombolja-e az évek alatt felépített falait egy fiú kedvéért.

Hiába számít a Kulcsra zárt szív romantikus regénynek, a hangsúly nem a szerelmen, hanem a családon van. Ruby, akinek sosem volt része szeretetben és törődésben bántalmazó anyja részéről, először tapasztalja meg ezeknek a szavaknak a jelentését a nővérénél, az ünnepek (hálaadás és karácsony) valódi hangulatával és örömével egyetemben. Mindezek - plusz egy iskolai feladat - hatására a lány lassan újraértelmezi magában a család fogalmának jelentését, hogy továbbléphessen a múltján, és elfogadhassa a sokkal pozitívabb jövőt, amit kínálnak neki.

Talán éppen ez az, ami a legjobban tetszett a regényben: megfogta ezt a mindenkit megérintő szót, előtérbe tette, szétboncolta, majd újra összerakta egy sajátos kontextusban, más megvilágításba helyezve. Mindeközben az olvasó nem csak a főszereplő saját elmélkedését követi végig, de fejben összerakja a saját verzióját a fogalomról, amit aztán összevethet az eredménnyel.

Sarah Dessen regényeit a jól megformált, de tipikus (legalábbis elsőre annak tűnő) karakterek jellemzik. Ebben a regényben a szigorú, komoly és sikeres nővér, az ő lelkes és néha kissé gyerekes férje, illetve a hiper jóképű, jószívű, népszerű szomszéd srác jelenik meg. Mindez azonban megbocsátandó, hiszen a szereplők így is hitelesnek, élőnek hatnak, főleg, hogy idővel kiderül, egyikük sem tökéletes, és nem csak hibákkal, de meglepő tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Nincs is kevesebb mondanivalója a Kulcsra zárt szívnek, mint az, hogy bármilyen nehéz helyzetből ki lehet törni, csak némi akarat és mások segítségének az elfogadása szükséges hozzá. Illetve, hogy néha érdemes átgondolni a bizonyos fogalmakról alkotott meghatározásainkat, hogy helyet teremtsünk valami egészen újnak és jónak.

Összességében tehát ismét egy nagyszerű regényt olvashattam a kedvenc íróim egyikétől, Sarah Dessentől. Tökéletesen beleillik az eddigi történeteinek sorába, követve a jól megszokott stílust és történetvezetést, de mégis új értéket alkotva. Erős mondanivalóval rendelkezik, gondolkodásra késztet, a nehéz témát pedig olyan egyszerű megfogalmazásban festi le, ami bárki számára emészthetővé és könnyen érthetővé teszi a dolgot. A cselekmény lassú lefolyású és nyugodt, de egy percre sem válik unalmassá, végig fenntartja az érdeklődést, és mélyen megérint.

Értékelés


Egyértelműen 5 csillag, ez nem is kérdés, nincs is mit ragozni rajta. Viszont ide elrejtek egy enyhe utalás a kiadónak: rengeteg könyve van még Sarah Dessennek, amit nem fordítottak le magyarra. :)

Kedvenc szereplő: Nate - miért van az, hogy minden könyvben a fiúkarakterek a kedvenceim? És az, hogy a megtört, szenvedő szerelmes pasik ennyire elvarázsolnak?


Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki szereti Sarah Dessen könyveit és stílusát, vagy éppen annak, aki még nem próbálta. Na meg persze azoknak is, akik kissé komolyabb témájú és minőségű young adult kötetekre vágynak.



Újabb könyv jelent meg Sarah Dessen tollából a Könyvmolyképző Kiadónál az év végén. A Kulcsra zárt szív ismét egy lélekmelengető Young Adult történet, amelyben a család fontosságát hangsúlyozza az írónő, miközben - a jól megszokott módon - egy csipet romantikát is kapunk tőle. Ha kíváncsiak vagytok Ruby és nővére történetére, tartsatok a turné bloggereivel, és játsszatok a könyvért!

Nyereményjáték

Sarah Dessentől már több könyv is megjelent hazánkban, a játékunk során pedig ezeket idézzük fel. Minden állomáson találni fogtok egy idézetet az írónőtől, a feladatotok pedig annyi lesz, hogy kitaláljátok, melyik könyvéből származik az idézet, majd beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv címét.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

“Lehetetlenség előre eltervezni azt a pillanatot, amikor a dolgok újra a helyükre kerülnek. Ahogyan azt sem lehet előre eltervezni, amikor az ember elvész.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.29. Utószó
12.30. Readinspo
01.02. Könyvvilág

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

12 megjegyzés

  1. Húha, nem semmi, amit most lefestettél az írónőről! Sokat hallottam már róla, de eddig még nem próbálkoztam a könyveivel! De ünnepélyesen megfogadom, hogy ez 2020-ban meg fog változni!
    Az, ahogyan írtál róla, amilyen elismerően beszélsz a munkásságáról, az nekem már készpénz arra, hogy ez igenis egy olyan minőségi történet, ami többet ad egyszerű kikapcsolódásnál.

    Szerinted érdemes lenne ezzel kezdenem a Sarah Dessennel való ismerkedést?
    Nagyon tetszik, hogy a Kulcsra zárt szívekben a szerelem mint fontos tinédzsertéma helyett egy olyan központi téma jelenik meg, mint a család, hiszen elég körbenéznünk a tömegközlekedésen, és millióféle családmodellel találkozhatunk nap mint nap. Igenis ugyanúgy (ha nem jobban) része az életünknek, akárcsak a szerelem. Fontos beszélni róla, és a jelek szerint Sarah Dessen meg is teszi. :))

    Szuper és inspiráló értékelés lett!

    Millió puszi:
    Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagoyn örülök neki, hogy meg tudtalak győzni ezzel kapcsolatban, és hogy ennyire átjött, amit mondani akartam. :) Vétek lenne kihagyni a könyveit, csodálatosak!

      Szerintem érdemes ezzel kezdeni, de két könyvét tartom még kiemelkedőnek: a Figyelj rám!-ot (amivel én kezdtem, és amivel ez a nő megvett kilóra), meg az Álom két keréket (ez eddig a legjobb, amit olvastam tőle). Sokak szerint a Tökéletes is remek könyve, de az Altatódal gyengébb, azt nem javaslom elsőre.

      Törlés
  2. Sara Dessen nevét külföldi Booktube-on hallottam nagyon sokat, hogy mennyire imádják és milyen jó könyvei vannak. De őszintén megvallva ez a borító inkább taszított eddig, mint megfogott. Az értékelésedet olvasva azonban megfogott a témája: a család. Szeretem a lelki folyamatokat követni egy regényben, szóval így már bőven esélyes. I
    Illetve egy side note nem is igen a bejegyzéshez, de mégis azzal kapcsolatban. Nem is tudtam, hogy BTKs lettél. Hogyan kerültél be? Tagfelvételt tartottak vagy csak egyszerűen rájuk írták, hogy hello?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A borítója sajnos nem csak ennek taszító, de tipikusan olyan regény, ami belül kincset ér. Ezért is emelem ki mindenhol, ahol hirdetem a posztot, hogy messze nem adja vissza a történet jellegét és mélységét ez a külső. Nagyon csalódott voltam, amikor megláttam. :(

      Ha lelki folyamatokról akarsz olvasni, jobb írót nem is találhatnál Sarah Dessennél. Minden egyes könyve, amit eddig olvastam, erről szól. Én nagyon ajánlom, hogy tegyél vele egy próbát, nem hiába istenítik annyian. :)

      Na igen, ez még friss infó, bár már ősz óta Light tag voltam, de most lettem csak teljeskörű. :D Nyáron tartottak egy tagfelvételt, arra jelentkezve kerültem be.

      Törlés
  3. Sarah Dessentől eddig egy könyvet olvastam, a Tökéletest. Mondjuk ezt sem saját indíttatásból, hanem mert benne voltam az Egymás szemében kezdeményezésben, és ott, az egyik társam választotta ki számomra. Jó dolog volt, sajnálom, hogy nem maradt rá időm a későbbiekben.

    A könyv tetszett, bár a fiatalabb énemnek biztos jobban bejött volna. Így, felnőttfejjel egy kicsit vontatottnak hatott, de ettől független elhatároztam, hogy még fogok olvasni a szerzőtől a későbbiekben.

    Azt hiszem, meg is találtam, hogy mit. A régebbi, magyarul is megjelent regényei nem annyira vonzottak, de a Kulcsra zárt szív már igencsak felkeltette a figyelmemet - hála neked.

    Köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy meg tudtalak győzni, szerintem egy kincs ez a regény. :)

      Törlés
  4. Sarah Dessen-től az Altatódalt imádtam nagyon. És így meg is álltam a könyvei olvasásával, a fene se tudja miért, pedig a könyvtáramban tudnék válogatni.
    Az értékelésed után megjött a kedvem, hogy visszatérjek a történeteihez, szerintem ez a legújabb is kap majd egy esélyt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki, hogy ilyen hatással volt rád a poszt. :)

      Törlés
  5. Felkeltetted az érdeklődésemet ezzel a bejegyzéssel az írónő regényei iránt. Többször hallottam már a nevét, láttam a KMK-nál, de most, hogy tudom, milyen komoly témákkal foglalkozik a regényeiben, rájöttem, hogy szeretnék tőle olvasni. Nagyon szeretem azokat a történeteket, ahol a családi kapcsolatok kerülnek középpontba, és ez pont olyannak tűnik. Utánanézek a többi írásának is.
    Köszi a tippet! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira jó látni, hogy ennyi emberre hatással voltam. :)

      Törlés
  6. Az írónőtől még nem volt lehetőségem olvasni, de ezzel a könyvvel már régóta szemezek. Az ajánlód alapján biztosan elolvasom a jövőben! :))

    Lillsz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ennek nagyon örülök! :) Remélem, neked is tetszeni fog.

      Törlés