Meik Wiking: Az emlékteremtés művészete || Blogturné Klub

by - december 21, 2019


Fülszöveg

Némelyik ​nap csak úgy tovatűnik anélkül, hogy bármi nyomot hagyna, de vannak olyan napok, amelyekre egész életünkben emlékszünk.
Emlékszel az első csókra? A legfinomabb ételre, amit valaha kóstoltál? Vagy a frissen nyírt fű illatára egy verőfényes nyári napon?
Ha valami ingerli az érzékszerveinket, ha igába fogjuk az első élmények erejét, ha tudatosítjuk magunkban érzéseinket és érzelmeinket, valószínűleg sikerül megőrizni a boldog emlékeket.
De milyen összetevők alkotják ezeket a boldog emlékeket? Miért van az, hogy egy dallam, egy illat, egy íz vissza tud minket röpíteni valamihez, amiről azt hisszük, rég elfelejtettük? Meg lehet tanulni, hogyan alkossunk boldog emlékeket, és hogyan őrizzük meg ezeket mindörökre?
A boldogságkutatás eredményeit felhasználva Meik Wiking erre tanítja meg olvasóit. Adatok és naplók, interjúk és globális felmérések, tanulmányok és pszichológiai kísérletek eredményeire támaszkodva ez a könyv megmutatja, hogyan készíthetünk tökéletes pillanatokat, olyanokat, amelyekre életünk végéig emlékezni fogunk. Olyanokat, amelyek átformálják énünket.

Kiadó: Kossuth
Év: 2019
Oldalszám: 288 oldal
Eredeti cím: The Art of Making Memories
Eredeti megjelenés: 2019
Fordította: Nagy Boldizsár
Műfaj: önfejlesztés

Témák: #pszichológia #önsegítő #emlékek

Linkek: moly | goodreads | megrendelés |


Szerintem

Meik Wiking könyvei szkeptikus közönségre találtak Magyarországon. Rendkívül megosztó a mondanivalója - van, aki teljes mértékben azonosulni tud vele, míg mások egyáltalán nem értik, hogyan lesznek boldogok a gyertyák égetésétől és a plédektől. Az pedig pláne kérdéses, milyen bőrt lehet még lehúzni a dán gondolkodásmódról azzal, hogy megjelenik róla egy újabb könyv - az írótól már a harmadik.

Én nem az utóbbi kategóriába tartozom. Engem az első könyv, a Hygge megvett kilóra, és azóta is igyekszem eszerint az életmód szerint élni. A Lykke sokkal másabb volt: több tudományos magyarázatot, kutatást és kísérletet tartalmazott különböző személyes történetekkel fűszerezve. Nem tudnám eldönteni, melyiket szeretem jobban - a Hygge az érzelmeimre hatott, ellenben a Lykke szerintem tartalmilag többet tesz hozzá az emberhez -, így két, számomra tökéletes könyv után nagyon izgatott voltam, milyen lesz az új családtag, Az emlékteremtés művészete.

Ez a kötet szintúgy a boldogság témaköréhez kapcsolódik, mint az eddigiek, azonban egy olyan aspektusból közelíti meg a dolgot, ami még említve sem igazán volt korábban. Meik Wiking felismerte azt, hogy a nosztalgia, vagyis a múltbeli emlékek felidézése hozzájárul az emberek jó hangulatához, így egy egész kötetet szentelt az ezzel kapcsolatos kutatásainak, illetve annak, hogyan tegyünk tudatosan emlékezetessé egy-egy pillanatot.

A könyv rengeteg ötletet sorol fel ahhoz, hogyan rögzítsünk egy emléket - ilyen például az emlékétel készítése, a naplózás, a Sherlock című sorozatban is felbukkanó emlékpalota-módszer, vagy az ananász a színpadon. Mindez egy-egy jópofa személyes történettel alá is van támasztva, amely azt a helyzetet eleveníti fel, ahol hasznosnak bizonyult a használatuk, ám a már jól megszokott tudományos magyarázatok, kutatások, statisztikák és kísérletek sem maradnak el.

Bevallom, egy kissé szkeptikus voltam az olvasás során. Bár elméletben nagyon jól hangzik, nem tudom, hogy a gyakorlatban hogyan működhetne, hogyan építhetném be a mindennapjaimba ezeket a trükköket. Nehéz elképzelni, hogy majd egy olyan pillanatban, amikor éppen jól érzem magam, eszembe jut enni valami különlegeset, vagy beleszagolni a levegőbe, hogy az íz és az illat összekapcsolódjon az emlékkel, és az ezáltal élénkebb legyen.

Mindenesetre tartalmilag nem tudom kifogásolni - sőt, az eddigiek közül ez tartalmazza a legtöbb kézzelfogható tippet. Különösen tetszik, hogy úgy érzem, a szerző egyre inkább benne van a könyveiben - már a Lykkében is több személyes sztoriját megosztotta, ám itt egy-egy kínos emlékét is közzéteszi, ráadásul több saját fotót is használ, köztük olyanokat, amelyeken ő maga is szerepel. A külső minősége pedig továbbra is kifogástalan, rengeteg lenyűgöző kép és illusztráció szerepel benne.

Összességében Az emlékteremtés művészete kevésbé tetszett a Hyggéhez és Lykkéhez képest, ám ez mindössze személyes benyomás. Tartalmilag nem okoz csalódást, rengeteg elgondolkodtató dolog szerepel benne, és értékes új tudással csukja be az ember ezt a könyvet.

Értékelés


Vacilláltam a 4.5 és az 5 csillag között, de végül az utóbbi mellett döntöttem, hiszen ami kevésbé tetszett benne, az nem az értékéből von le.


Kinek ajánlom?

Mindenkinek, aki egy minőségi, értékes és élvezetes életmódkönyvet keres, lehetőleg kézzelfogható trükkökkel.



A Kossuth Kiadó munkájának hála idén újabb Meik Wiking kötettel gazdagodhatnak a nagysikerű Hygge és Lykke könyvek kedvelői: a dán boldogságkutató ezúttal az emlékek fontosságára és milyenségére koncentrálva alkotta meg az idei szezon tökéletes takaróba burkolózva melegedős, teát szürcsölős olvasmányát. Ennek örvendezvén tíz bloggerünk döntött úgy, hogy egy turné keretein belül maga is nyomába ered az emlékeknek, úgyhogy tartsatok velünk extrahosszú turnénkon, és a végén akár a kötet egy példányával is gazdagabbak lehettek!

Nyereményjáték

Meik Wiking legújabb kötete az emlékekre, ezek megőrzésére és teremtésére koncentrál, ezért ezennel blogturnénkon is rendhagyó feladatokkal készülünk számotokra, továbbgondolva kissé Az emlékteremtés művészetének témáját. Nem lesznek cseles feladványok, sem képek, sem elrejtett betűk vagy idézetek - nem, ezúttal arra kérünk Benneteket, hogy osszatok meg velünk egy-egy szeletet az emlékeitekből: minden állomáson találhattok majd egy emlékekkel kapcsolatos kérdést, a feladatotok csupán annyit, hogy egy-két szóban válaszoljatok! A turné végén egy szerencsés gazdagabb lehet a könyv egy példányával!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Idézd fel, mi volt az első film, amit moziban láttál!


Állomáslista


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem más témákban, nézz fel a Metaforaszennyezésre! ♥

Talán ez is tetszhet még

4 megjegyzés

  1. Már régóta szemezgetek Meik Wiking könyveivel, de még nem mertem belekezdeni egyik művébe sem. Lehet most kivételt teszek! Ha az emlékteremtés művészetéhez nem is (egyetértek veled és a leírtakból nem hiszem, hogy tetszene), a Hygge-hez meghoztad a kedvem! :)

    Lillsz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha te is szereted a gyertyákat, takarókat, teát, bekuckózást és a hasonlót, szerintem tetszeni fog a Hygge gondolatmenete. :)

      Törlés
  2. Egyre inkább szeretnék nyitni az új év során különféle új témák felé könyves vonalon is, kicsit feszegetni a saját határaimat, és az biztos, hogy ez a kötet nagyon jól fog jönni, hogy kicsit elgondolkodjak a saját életmódomon. Főleg ha tippeket is ad a boldog élethez, és gyakorlati tanácsokat is ad a kivitelezéséhez!
    Köszönöm, hogy kitágítod a perspektívánkat!

    Millió puszi:
    Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésedet a könyv. :)
      Nem közvetlenül a boldog élethez ad tanácsokat, hanem inkább a boldog emlékek rögzítéséhez, és ezek segítenek az embernek boldogabbá válni.

      Törlés